Jaapanlane Masazo Nonaka (112) näitab maailma vanima mehe tunnistust.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
11. aprill 2018, 18:00

UUS REKORDIOMANIK: maailma vanimaks meheks tunnistati 112aastane jaapanlane (11)

Maailma vanimaks meheks tunnistati ametlikult Jaapanis Hokkaido saarel elav 112aastane Masazo Nonaka. Guinnessi rekordiraamatu esindaja andis talle üle ka vastava tunnistuse, vahendab Spiegel Online. 

Masazo Nonaka sündis 25. juulil 1905. Samal aastal avaldas Albert Einstein relatiivsusteooria. Enne Nonakat maailma vanima mehe tiitlit kandnud Yisrael Kristal suri möödunud aasta 11. augustil 113aastaselt Iisraelis Haifa linnas. 

Nonaka töötas nooruses talumehe ja metsatöölisena. Praegu on 112aastane mees ratastoolis, kuid ei vaja erihooldust. Ta loeb igal hommikul ajalehti ja vaatab telerist sumomaadlust ja oopereid. Nonakale meeldiv võtta kuuma vanni ja süüa maiustusi. Tütre sõnul armastab ta eriti kooke. Seetõttu ehtiski vanima mehe tunnistuse üleandmise tseremooniat suur tort. Nonaka tõstis naerdes kaks näppu võidumärgiks ja ütles: “Tänan teid!“   

Maailma vanimaks meheks tunnistatud 112aastane jaapanlane Masazo Nonaka naudib torti.  Foto: Reuters/Scanpix

Tema abikaasa suri 1992. aastal. Naine sünnitas viis last – kaks poega ja kolm tütart.    

Maailma vanim naine on praegu jaapanlanna Tajima Nabi, kes saab 4. augustil 118aastaseks. Jaapanis elab üldse väga palju 100aastaseid ja vanemaidki. Mullu loendati neid ligi 68 000. Sealse 100aastaste klubi liikmeskond on kasvanud juba 47 aastat. Neist 88% on naised.  

 Teadaolevalt kuulub pikaealisuse rekord prantslanna Jeanne Calmentile. 4. augustil 1997 surnud Calment elas 122 aasta ja 164 päeva vanuseks. Ta ei osanud seletada, mis oli tema pika elu saladus. Sporti Calment ei teinud ja suitsetas koguni 119. eluaastani.

Tõsi, aeg-ajalt on jõudnud meediasse lugusid nendest, kes on väidetavalt elanud 125- või koguni enam kui 140aastaseks. Bioloogilisest piirist rääkivad teadlased ei usu seda, sest need juhtumid pole korralikult dokumenteeritud ning seetõttu ei saa neid tõsiselt võtta.