Foto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
19. aprill 2018, 14:55

SÄÄSTMISEGA LIIALDAMINE: kas Eestis võib poes banaani enne ostmist ära koorida? (67)

Kes agarad televiisori vaatajad, siis on ehk märganud TLC peal saateid eriti ihnsatest inimestest, kes poes millegi eest liigselt maksta ei taha. Nende säästmine on jõudnud sellise piirini, et poes võetakse viinamarjad varre küljest ja banaanilt eemaldatakse koor. Kas ka Eestis saaks nii?

Kui poes hinnad muudkui tõusevad, siis pole ju ime, kui mujal maailmas levivad äärmuslikud säästmisnipid Eestisse jõuavad.

Mis saaks kliendist, kes banaanilt koored eemaldab või marjalt varred küljest kisub? Piisab vabandusest või tuleb siiski ka koorte eest maksta? 

Õhtuleht võttis ühendust Eestis tegutsevate kauplustega, kellest kolm asjasse selgust tõid.

Banaane ei koorita, kapsalt lehti aga küll

Rimi kauplusteketi pressiesindaja Katrin Batsi sõnul on taoline teguviis neile pigem võõras.

"Ei meenu, et mõnes poes oleks keegi üritanud banaani ilma kooreta osta. Küll aga on ette tulnud, et mõni klient üritab kapsast koorida. Seda aga mitte säästva elustiili põhjendusega, vaid sooviga maksta selle eest pisut vähem pealmiste räsitud lehtede arvelt," selgitab Bats.

Siin rõhutab Bats, et tegelikult ei tohiks klient poes enne tasumist tooteid tarbida, samuti nende pakendeid rikkuda.

"Seega, ka banaani koorimine ei ole lubatud, sest teenindaja ning turvateenistus ei tea ju veel, kas tal on plaan selle kauba eest ka tasuda. Nii võib juhtuda, et selliselt toimetav klient võib sattuda turvateenistuse kõrgendatud tähelepanu alla," hoiatab Bats.

Samas teab Bats rääkida, et säästev ellusuhtumine on üha enam hinnas. Nii saab pood vahel klientidelt tagasisidet, et puu- ja köögiviljad võiks olla vähem pakendatud. Batsi sõnul ei ole see alati aga poe enda teha, sest osad viljad jõuavad neile hankijate kaudu, kes on need ise juba ära pakendanud. Mõnikord on vaja pakendeid erineva hinna, kuid kahe identse välimuse tõttu.

Säilivus, kvaliteet ja puhtus

Prisma Peremarketi kommunikatsioonijuht Piret Lankotsi sõnul nende poodides pole vähemalt teadaolevalt sellist äärmusliku säästmise tähe all toimuvat kokkuhoidu ette tulnud.

"Oluline on teada, et näiteks banaanikoor tagab banaani säilivuse, kvaliteedi ja puhtuse. See kehtib samamoodi ka teiste puu- ja juurviljade kohta. Koor ja varred on osa tootest, mis aitavad säilitada toote kvaliteeti," rõhutab Lankots.

Maxima kommertsdirektor Kristina Mustoneni sõnul jagab ka nende jaekett eelnevate vaadet, et puuvilju müüakse ja ostetakse koorimata kujul. Mustoneni sõnul müüakse koheseks tarbimiseks kooritud puu- ja juurvilju, kuid nende hind on kõrgem. 

Kallis lugeja, kas sinu meelest on poes banaani kooriv ja kapsalt lehti ära kiskuv klient oma säästmisega liiale läinud? Või on pigem poed meil liialt ranged?