Foto: PantherMedia/Scanpix
Hea nõu
9. aprill 2018, 12:13

KOOLILASTELE: kiirel ajal hoidke hoolega tervist

Kooliaasta lõpp on kiire ja pingeline, seepärast tasub eriti hoolega jälgida toiduvalikut, teha parasjagu trenni ja liikuda värskes õhus.

Mida suurem on koormus, seda parem peab olema tervis, et kõigega edukalt hakkama saada. Kindlasti tasub meeles pidada, et olgu kõige tööde-tegemistega kui kiire tahes, peaks koostama oma päevakava nii, et piisavalt jääks aega ka puhkamiseks, hoiatavad perearstid. Nende igakevadistest soovitustest pärinevad ka järgnevad nõuanded, mida kevadises koolilõpurutus tuleks arvestada. 

Mitmekülgne menüü

Aju vajab edukalt töötamiseks tervet hulka mineraalaineid: magneesiumi, fosforit, rauda, mangaani, naatriumit, kaaliumit, kaltsiumit, tsinki ja boori. Eksamiteaegne menüü peab seepärast olema äärmiselt mitmekülgne, tingimata peaks igapäevasesse toidusedelisse kuuluma leib, piim ja piimasaadused, lahja liha ja kala ning aed- ja puuviljad.

Võimalikult sageli võiks süüa rasvast kala, sest oomega-3 rasvhape on peale aju oluline ka silmade tervisele. Ka tulevad kasuks kõik tumerohelised köögi- ja puuviljad, kõrvitsa-, päevalille- ja seesamiseemned ning pähklid. Eelistada võiks toiduaineid, mis sisaldavad B-grupi vitamiine, sest need mõjutavad mälu erksust kõige rohkem. Kui vähegi võimalik, tuleks toidule lisada värskeid ürte – valikus võiksid olla näiteks basiilik, rosmariin, salvei, ingver jmt, mida saab edukalt ka kodus aknalaual kasvatada.

Organism vajab vedelikku

Juua tuleks puu- või köögiviljamahla, kerget taimeteed või mineraalvett. Kohvijoomisega ei maksa liialdada – selle asemel, et kohviliitritest ergutust otsida, tuleks aega õigesti plaanides püüda reipust säilitada piisava liikumise ja värskes õhus viibimise toel. Hea oleks piirduda päevas kahe tassi kohviga.

Kes meelsasti mineraalvett joob, sel tasuks pingelisel ajal poes hoolikamalt pudelisilte uurida – eelistada võiks vitamiinivett.

Ära väldi süsivesikuid

Ka need, kes hoolega oma kaalu jälgivad, ei peaks pingelisel ajal süsivesikuterikastest toiduainetest hoiduma. Et mõte töötaks ja vaim oleks terav, vajab aju kogu päeva piisavas koguses glükoosi ehk suhkrut, mida saab süsivesikutest.

Siiski ei maksa pugida kottide viisi kompvekke ega tahvlite kaupa šokolaadi – maiustusi süües tõuseb veresuhkru tase küll kiiresti, kuid langeb sama kiiresti, põhjustades siis hoopis väsimust ja töövõime langust.

Maiustuste asemel soovitatakse süüa täisteraleiba ja hommikuhelbeid, kaerahelbeputru, müslit, pruuni riisi ja pastat. Aga loomulikult on aeg-ajalt kõigiti omal kohal ka tükike šokolaadi.

Pea nõu arsti või apteekriga

Kes tahaks turgutust saada apteegis müügil olevatest ajuvitamiinidest, sel tasuks kindlasti nõu pidada apteekri või oma perearstiga, mitte neid huupi neelama hakata. Et sedasorti turgutajate mõju jõuaks avalduda, tuleks neid hakata tarbima kuu enne pingelist aega. Tingimata tuleb täpselt kinni pidada tarvitamisõpetusest, et kasu asemel organismile mitte kahju teha.