„Maailma jubedaim salat“ või kultuuriline eripära? (2)
Metro kirjutab, et Londonis armastatud Liibanoni restorani külastama läinud seltskond ei pidanud just palju nende ette tõstetud salatist. Mitte ükski köögivili polnud tükkideks lõigatud või viilutatud. Porgandid, tomatid, redised ja salatipea istusid kausis nukralt tervetetena. Kuid Liibanoni traditsiooni kohaselt salatit just nii serveeritaksegi.
Külastaja, kes salatit jubedaks tituleeris, üritas ettekandjaga vaielda, et tema salati valmistanud kokk on laisk ja pole viitsinud köögivilju hakkida. Seda raius ta raudkindlalt edasi ka siis, kui ettekandja oli talle seletanud Liibanoni söögikombeid. Naerdes arutas paar, et tegemist on „tee ise“-salatiga.
Tegelikult on enne einestamist lauale pandav kauss köögiviljadega mõeldud värskelt näksimiseks ja toidukordade vahepeal maitsemeelte puhastamiseks. See ei olegi „salat“ selle sõna läänelikkus mõttes ning sedasi kausis ja hakkimata kujul serveeritakse seda nii Liibanoni lihtsas kodus kui ka kõige peenemas restoranis.
Salati ära põlanud daam jääb ka hiljem endale kindlaks, et õigem oleks olnud köögiviljad tükeldada ja kastme või dipiga serveerida. Tema sõnul on sotsiaalmeedias kõik temaga nõus, et kausitäis köögivilju on tobe: „No mis ma peaksin tomatit nagu õuna sööma või?“
Restorani omanik aga kinnitas, ei võta aga pirtsaka kliendi kriitikat südamesse, ehkki peab seda pisut naljakaks. Ta lisab, et nende teenindajad selgitavad alati lahkelt, kuidas mõnd toitu traditsiooniliselt süüakse.
Kommentaarid