Toiduuudised

Miks külmpressitud õli ei tohi kuumutada? (11)

LISA KOMMENTAAR

Kas ÕL-ilt oleks PALJU PALUTUD, kui KEELDUDE loetelule lisataks ka see,5. aprill 2018, 19:05
MILLISE ÕLIGA SIIS VÕIB PRAADIDA?
19:055. aprill 2018, 22:46
Võib praadida igasuguse masinaõliga.... Kas sa seda ei teadnud...?
Pseudoprobleem e. lausvale.5. aprill 2018, 09:01
. Südame- ja seedimissõbraliku ekstra virgin oliivõliga praadimine on terviseteadlikule inimesele kahtlemata tunduvalt parem valik.Näiteks Rahvusvahelise Oliivõli Nõukogu (IOOC) väitel on oliivõli kõige stabiilsem rasv, mis tähendab, et see peab kõrgetel temperatuuridel kuumutamisele hästi vastu. Selle suitsemispunkt (410°F või 210°C) on tunduvalt kõrgem ideaalsest toidu praadimistemperatuurist (356 °F või 180°COliivõlide suitsemispunkt varieerub vastavalt õli kvaliteedile ja vabade rasvhapete sisaldusele nendes. Rusikareegel on, et mida kvaliteetsem on õli, seda vähem on selles vabasid rasvhappeid ja seda sobivam on see kuumutamiseks. Tavalise oliivi-seguõliga võrreldes on kõrge kvaliteediga extra virgin oliivõli seega kuumutamiseks tunduvalt sobivam, kuigi võrdlemisi kulukas valik. Extra virgin oliivõli suitsemispunkt on 180°C (mõningate allikate väitel isegi kuni 210°C), mis ületab pisut isegi paljukiidetud kookosõli (177°C)
Väljavõte terviseterapeut ja toitumisnõustaja Liis Orava ettekandest.
No hea küll , "suitsemispunkt", aga too nüüd otsad kokku ka:5. aprill 2018, 19:08
see "punkt" võib ju olla kus tahes, aga kuumutamine muudab ju nii-ehk-naa õli koostist?
Ja ilmselt mitte paremuse suunas.
otsad kokku6. aprill 2018, 09:50
Suitsemispunkt on see, kui õli hakkab pannil tossama. See tähendab seda, et tossav õli juba põleb ja see muudab õli tervisele kahjulikuks.
Vastus sulle: iga kuumtöötlus muudab toiduaine koostist ja seepärast me seda teemegi et meile meeldib see.
eneke4. aprill 2018, 20:45
Siin Kanadas ka Grape Seed Oil on peale kirjutatud et sobib ka praadimiseks
Mul oli ükskord Rootsis kirjutatud5. aprill 2018, 19:09
mingi paki peale surmjölkskaka. Sobis praadida küll.
Sekkun, 4. aprill 2018, 18:54
sest arvan, et väga paljusid inimesi puudutab see teema! Ostame ülikallist kiidetud oliiviõli, aga see, mis on pakendil on ebapiisav info. Eesti inimene tahaks teada eesti keeles. Kas võib praadida liha, kala jne..või lihtsalt ainult külmsalatisse lisada. See teave on olematu, lihtinimese jaoks. Ja veel, need heledad pudelid seda virginia oliiviõli sisaldavad on viimasel ajal täiesti eri värvi, miks nii vähe on väikesi pudeleid müügis, neis olevat ollust usaldaks enam
Paraku saad teravilja õlidega igal juhul ka glüfosaati või selle jääke, kuna5. aprill 2018, 19:13
meie "targad" euroisad ja -emad hääletasid ülimürkide Monsantode ja Rounduppide 5-aastase kasutusloa poolt. See on umbes sama, kui lubada lastele alkoholi anda.
Aga oliivõli taimemürkide kohta ei tea... äkki keegi valgustab?
Lom4. aprill 2018, 17:51
Muuseas, praadimiseks mõeldud nt. oliivjääkõli sisaldab ka "neitsiõli"....
oliivimaal elanu4. aprill 2018, 17:09
issand mis saast artikkel, lausvale ja sisuturundus, vahemeremaades tuhandeid aastaid ise taludes pressitud ja tarvitatud seda virginit igal moel , kaasaarvatud praadimisel, mingit vahet seal ei tehta, viimane press antakse loomadele toidu sisse, ja see pole mingi ravim