Foto: PantherMedia/Scanpix
Keha
2. aprill 2018, 10:45

Kardioloog: erektsioonihäired on märk, et südamega pole kõik korras (15)

Kardioloog Margus Viigimaa sõnul on erektsiooni saavutamise või säilitamise raskused üks potentsiaalne ohumärk, et mehe keha veresoonte tervisega ei ole kõik korras.

„Südamehaiguste ja erektsioonihäire omavaheline seotus tähendab omakorda seda, et seksuaalse funktsiooni häireid märgates peaksid mehed mõtlema ka oma südame tervise peale. Eriti kehtib see nooremate, 30-40ndates eluaastates meeste puhul, kuna nooremas eas avalduv erektsioonihäire viitab ka suurenenud südame-veresoonkonna haiguse riskile,“ ütles Viigimaa.

Viigimaa sõnul saab positiivse asjaoluna välja tuua, et regulaarsel liikumisel ja füüsilisel treeningul on lisaks südame-veresoonkonna haigestumist ennetavale toimele ka võime osaliselt taastada veresoonte funktsiooni ning sealhulgas erektsioonihäire raskusastet leevendada.

„Südame-veresoonkonna haiguste ennetamiseks ja tervisele soodsa mõju avaldamiseks on soovitatav vähemalt 2,5 kuni 5 tundi mõõduka intensiivsusega füüsilist tegevust nädalas, jagatuna 4-5 korra peale. Seega on piisav 30 minutit liikumist viiel päeval nädalas, et anda panus oma keha südame ja veresoonte tervise parandamiseks,“ lisas ta.

Südame-veresoonkonnahaigused on Eestis esmane suremuse ning üks peamine haigestumise põhjustaja. Tervise Arengu Instituudi surmaregistri andmetel suri vereringeelundite haigustesse Eestis 2016. aastal 8006 inimest.

Südame-veresoonkonnahaigusi soodustavad riskid on vähene liikumine, suitsetamine, alkoholi liigtarvitamine, ülekaal, vähene puu- ja köögiviljade söömine ning liigne soolatarbimine. Südamehaiguste ennetamiseks oluline liikumisharrastuse regulaarsus, mitte niivõrd intensiivsus. Südant aitab tervena hoida nii madala kui mõõduka intensiivsusega regulaarne liikumine soovitavalt 3-5 korda nädalas.

Täna algab Tervise Arengu Instituudi eestvedamisel Südamekuu, mille raames toimuvad aprilli jooksul üle Eesti liikumisüritused. Tänavune Südamekuu toob fookusesse ka regulaarse liikumise mõju meeste seksuaaltervisele.

Südamekuu on välja kasvanud südamenädalast, mida tähistati esimest korda juba 25 aastat tagasi. Südamekuu raames toimuvaid liikumisüritusi korraldavad kohalikud omavalitsused, kogukonnad, tervist edendavad töökohad, koolid ja lasteaiad.