Kartulite ja teraviljatoodete küpsetamisel, röstimisel ning praadimisel tekib liiga suur kogus tervisele ohtlikku akrüülamiidi, seetõttu ei tohiks neid toite ülemäära pruunistada.
Kahjuliku akrüülamiidi teket täielikult vältida ei ole võimalik, kuid kahe nädala pärast jõustub Euroopa Komisjonis määrus, millega kehtestatakse toiduainetööstustele ja toitlustusasutustele meetmed selle vähendamiseks.
Need nõuded on kehtestatud ettevõtetele, mille tegevusalaks on friikartulite ja muude frititud kartulitoodete, kartulikrõpsude, saia-leivatoodete, hommikusöögihelveste, valikpagaritoodete (küpsised, kuivikud, näkileivad, piparkoogid), kohvi, kohviasendajate ning imiku- ja väikelastetoitude tootmine.
Refereeritud artikli täistekst Maalehes.
Friikartulid – 169 µg/kg
Rukkileib ja koorikleivad
Näkileivad ja suupisted leivast
Küpsised
Piparkoogid – 288 µg/kg
Kohv, sh 1 kohviasendaja – 203 µg/kg
Imiku- ja väikelapsetoidud (nii teravilja- kui ka aedviljapõhised)
Teraviljapõhised hommikueined