PRANTSLASED ARMASTAVAD MEREANDE: Eestis püütakse Prantsuse gastronooomia päeval väärtustada eeskätt kohalikku toorainet. Foto: Daisy Lappard/Naisteleht
Toiduuudised
21. märts 2018, 09:27

Täna tähistatakse kogu maailmas Prantsuse gurmeepäeva (1)

Täna tähistatakse maailma eri paigus rahvusvahelist gurmeepäeva "Good France". Prantsuspärase erimenüüga õhtusööki pakub enam kui kolm tuhat restorani, Eestis osaleb üritusel 14 toidukohta. 

"21. märtsist sai Prantsuse köögi pidupäev seepärast, et just sel kuupäeval 2010. aastal arvati meie kokakunst UNESCO maailmapärandi nimekirja. Selle jätkuna hakati tähistama rahvusvahelist gurmeepäeva," ütleb Prantsusmaa suursaadik Eestis Claudia Delmas-Scherer. 

Gurmeepäev toimub neljandat korda ja kui on jõutud juba neljanda korrani, tuleb suursaadiku sõnul kindlasti ka jätkata. Seda enam, et võrreldes esimese aastaga on osavõtjate arv kolmekordistunud. Ka Eestis on tänavu rekordarv osalejaid - 14 toidukohta. Kõik, kes soovisid gurmeepäeval osaleda, pidid saatma oma menüüd Pariisi ja saama heakskiidu rahvusvaheliselt peakokkade komiteelt, mida juhib ürituse patroon, tippkokk Alain Ducasse.   

"Kaheksateist kuu jooksul, mis ma Eestis olen olnud, olen märganud, et eestlased pööravad suurt tähelepanu käsitöötoodetele ja kohalikule toorainele. Ka prantsuse gurmeepäeval on au sees kohalik tooraine," märgib suursaadik. 

Kes täna õhtusöögile enam ei mahu (näiteks Tartu restorani Chez André 52 kohta olid juba kolm nädalat tagasi välja müüdud), siis Pärnu Rannahotelli restoranis pakutakse Prantsuse kööki nädala lõpuni. Homme veel jõuab prantsuspärasele lõunasöögile minna ka Tartu Kutsehariduskeskuse õpperestorani Meliss. Lisaks Tartu Kutsehariduskeskusele osalevad Prantuse gurmeepäeval Olustevere teenindus- ja majanduskool, Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse restoran La Fourum Jõhvis, Viljandi kutseõppeasutus ja Tallinna teeniduskooli õpperestaran Teko, viimane juba teist aastat.

"Isegi nõukogude ajal kokaks õppides tuli toiduvalmistamise tehnoloogia Prantsusmaalt," tõdeb restorani MEKK peakokk Rene Uusmees ja rõõmustab koolide huvi üle Prantsuse köögi vastu. Ta ise pakub moodsat Eesti kööki esindavas MEKK-is täna õhtul eelroana eestimaise vuti terriini koos pardimaksaga ning põhiroana rohumaa veisefileed ja mooritud veisepõske mustsõstraveinikastmega. Juustukäiguna jõuab kuulsate prantslaste asemel lauale aga kohalik Kolotsi talu mustsõstraveini-kitsejuust. 

Lisaks eelnimetatutele pakuvad täna prantsuspärast õhtusööki Tallinnas restoranid Art Priori, Horisont, Monaco, Spot ja Stenhus ning Haapsalus restoran Bergfeldt.