Sisuturundus
7. märts 2018, 14:49

Miks peaks koensüüm Q10-t toidulisandina juurde võtma?

Nahakreemidest tuttav koostisosa koensüüm Q10 ehk ubikinoon-10 on meie organismi energiavarustuse üks olulisemaid aineid, kuna võimaldab rakus energiat toota. Lisaks toidust saadule sünteesib meie keha seda ka ise. Tasub meeles pidada, et Q10 tõstab vastupanuvõimet stressile ja haigustele ning aitab pingelisel eluperioodil hoida keha tervena.

Koensüüm Q10 võimaldab rakus energiat toota. „Seetõttu aitab Q10 vältida väsimust, jõuetust ja kehalise koormuse taluvuse vähenemist,“ selgitab Südameapteegi peaproviisor Triinu Entsik-Grünberg. Lisaks on koensüüm Q10 tugevate antioksüdantsete omadustega. „Jälgides tervislikku elustiili ja tasakaalustatud toitumist on Q10 tase meie organismis piisav,“ selgitab Südameapteegi peaproviisor.

Alates 25. eluaastast hakkab Q10 süntees organismis vähenema, mistõttu aitab sellises olukorras piisavat Q10 taset meie organismis säilitada vastav toidulisand.

„Igapäevase toiduga saame seda 10–20 mg, vaja oleks aga 30–60 mg. Toidust ja mujalt saadavaks koensüüm Q10 päevaseks ohutuks koguseks peetakse 200 mg,“ märgib Entsik-Grünberg.

Q10 tõstab vastupanuvõimet stressile ja haigustele ning aitab pingelisel eluperioodil hoida keha tervena. Samuti parandab ta mälu, suurendab keskendumis- ja analüüsivõimet ning aitab ennetada viirushaigusi. Koensüüm Q10-l on ka vererõhku ja veresuhkru sisaldust langetav toime. Seega kokkuvõtlikult saab öelda, et Q10 on meie organismi nähtamatu taustajõud, mis mõjutab nii meie energiataset, mõtlemist ja mälu, südant kui ka immuunsüsteemi.

Pidevalt madal koensüüm Q10 tase organismis tähendab Südameapteegi peaproviisori sõnul suuremat südame- ja veresoonkonnahaiguste, igemepõletiku, immuunsüsteemi häirete ja kasvajate ning närvisüsteemi kahjustavate häirete, näiteks seniilsuse, ohtu. „Q-vitamiin osaleb rakkude oksüdatiivsete ühendite regulatsioonis, mispärast on sel oluline roll keha vananemisprotsessi pidurdamisel. Seetõttu kasutatakse seda palju kosmeetikas,“ ütleb Entsik-Grünberg.

Q10 leidub nii loomsetes kui ka taimsetes toiduainetes. Eriti palju sisaldavad seda merekalad, nagu makrellid ja sardiinid, samuti leidub seda rohkelt munas, kana- ja sealihas, sojaõlis, täisteraviljatoodetes, pähklites ja spinatis. Südameapteegi peaproviisor selgitab, et koensüümi korralikuks imendumiseks peensooles on vaja rasvast keskkonda – seetõttu on eelnimetatud toiduained head ka Q10 vitamiini omastatavust silmas pidades.

Teistest just kevadel vajalikest vitamiinidest ja mineraalidest saad pikemalt lugeda siit.

www.sudameapteek.ee