San Diego kliinikus jõuti järeldusele, et enne toidulauda istumist greipi söönud või greibimahla joonud inimestel oli kergem kaalus alla võtta.Foto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
16. veebruar 2018, 14:15

ÜLEKAALUST PRIIKS: üheksa toitu, mida võid söömise vahele rahulikult näksida

Kui inimesel on soov kaalust alla võtta, soovitatakse tal sageli näksimisega lõpp teha. Kuid seda soovitust ei pea üleliia tõsiselt võtma, kui näksimiseks valida toidud, mille söömine põhitoidukordade vahel on tervislik ja aitab isegi alla võtta.

Soolapähklid. Uuringute järgi tekitavad soolapähklid täiskõhutunde ja hoiavad veresuhkru normis. USAs tehtud uuringute järgi aitas nimelt mõõdukalt rasvu sisaldav dieet inimestel stabiilsemalt ja tervislikumalt saleneda kui rasvavabade toitude dieet. Leiti, et dieedipidajad võivad päevas vabalt peotäie pähkleid süüa, sest need annab 181 kcal ja sisaldavad 16 g rasva.

Väikese rasvasusega piimasaadused. Väherasvastes piimasaadustes sisalduv kaltsium aitab kaalust rutem maha võtta. Tennessee ülikooli uuring näitas, et need, kes sõid väherasvast jogurtit, kaotasid poole aastaga kaalust 5% rohkem kui need, kes said kaltsiumi teistest söökidest.

Roheline tee. Šveitsi teadlaste väitel on roheline tee tõhus rasvapõletaja. Kui jood päevas viis tassi rohelist teed, põletab see 70–80 kcal.

Tšillipipar. Toitude maitsestamine tšilliga võib olla üks viis, kuidas kaalus alla võtta – tšilli kuumus paneb sind kergelt higistama ja südame kiiremini lööma, muutes nii ainevahetuse kiiremaks.

Jääkülm vesi. Kui jood väga külma jooki, kulutab keha kaloreid selle kehatemperatuurini soojendamiseks. Kui jood päevas toasooja vee asemel kaks liitrit jääkülma vett, võid kuus kuni pool kilo kaalust maha võtta.

Näts. Suhkruvaba närimiskummi mälumine kulutab tunnis umbes 11 kcal. Kui kogu ärkveloleku ajal nätsu närid, võid aastas kaotada kuni 5 kilo.

Seller. Kuna sellerivarres on vaid kuus kalorit, võid seda süüa nii palju kui jaksad. Mõned asjatundjad väidavad, et selleri närimise ja seedimisega kulutad isegi rohkem kaloreid, kui köögivili ise sisaldab.

Juurviljasupp. Vesised söögid nagu supp täidavad kõhtu ning seetõttu sööd hiljem vähem. Eriti kasulik on Prantsuse teadlaste arvates supp, mille sees juurvili suurte tükkidena.

Greip. Greibis on insuliinitaset alandavaid aineid. San Diego kliinikus jõuti järeldusele, et enne toidulauda istumist greipi söönud või greibimahla joonud inimestel oli kergem kaalus alla võtta.