Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
13. september 2022, 13:00

Kas sa tead, kuidas trenniga liialdamine su tervist kahjustab?

Üha rohkem inimesi kipub treeningutega kalduma ekstreemsustesse ning teevad keha väsimusmärkide eiramisega ja seltsielust loobumisega oma kehale hoopis liiga.

Regulaarne treenimine on oluline, kuid ületreenimine võib kehale palju kurja teha, kirjutab Spoon University ja toob välja viis viisi, kuidas ületreening su tervist võib kahjustada.

* See tekitab stressi. Liigne treenimine koormab keha ja tekitab stressi. Kui seda on liiga palju, hakkab kehakaal tõusma, nõrgeneb immuunsüsteem ja tekkida võivad ka seedehäired. Ka kurnatus, pidev halb tuju ja unehäired on märk ületreenimisest.

* See kahjustab immuunsust ja kiirendab vananemist. Et trenni tehes vajab keha rohkem hapnikku, hakkavad oksüdeeritud rakud vabu radikaale tootma ning ületreeningu korral jõuab kehasse neid liiga palju. See kahjustab aga immuunsust ja kiirendab välimuse vananemist.

* See kurnab südant. Kui treenimine iseenesest on südamele kasulik, siis ületreeninime teeb südamele seda kurnates tõsist liiga.

* See kurnab lihaseid. Lihased saavad kasvada, kui nad saavad pärast treeningut taastumiseks aega. Kui sa endale hõlpu ei anna, ei saa lihased taastuda ning suureneb oht vigastusteks.

* See muudab su üksikuks. Trenn võib anda energiat ja teha tuju heaks. Kui sind peale treeningu aga muu ei huvita, jääd peagi üksikuks.