Minust jäävad poeriiulile need purgisupid, millel on maitsetugevdaja naatriumglutamaat (E621) sees. Salvest ja Felix paistavad olevat sellest patust prii.
milleks üldse osta neid purgisuppe. tehke parem ise ja teate täpselt mida ja kui palju te maitseainetest panete. pealegi saab toit maitsvam kui ükskõik milline purgitoit. head kokkamist ja suurepäraseid maitsenaudinguid.
ei ole siis sellepärast karjuda vaja (läbivalt suured tähed seda tähendavad, kui pole just tegu nii väikese lapsega, kes väikesi tähti ei tunne). Sool ei võta roiskunud lihalt seda spetsiifilist maitset, vaid konserveerib liha. Maitse peitmiseks kasutatakse näiteks - loorberit. Mu kadunud tädi omal ajal ütles, et tema ei tarvita loorberit sisaldavaid valmistoite, sest see on justnimelt roiskunud liha maitse peitmiseks (oli farmatseut, kelle sünniaasta oli viimastes tsaariaastates, eks ta elas ka üle igasuguseid aegu ja mäletas). Valmistoite ei pea tarvitama, sest need on igal juhul kallimad (elik igal juhul nö. on kott pähe tõmmatud) isevalmistatust, koosnedes sageli ka odavaimast võimalikust rämpsust, mille päritolu ja tootmisaeg tundmatu (kanakondikaabe, sojajahu). Soola hind ei mängigi rolli.
on tõesti nõks maitsvam. Pealegi kuulub firma Eesti omanikele, erinevalt Põltsamaast. See artikkel on veidi arusaamatu, mida see komisjon siis õigeks supi maitseks peab? Traditsiooniline eesti köök eriti maitseaineid ei tunne, klassikaline hernesupp peabki soolane olema, kui suitsulihaga tehakse. Õiget suitsuliha tehakse ja tehti saunas, eelnevalt soolatud lihast. Leian, et see soolasus on suitsuliha puhul pigem kompliment selle kvaliteedile. Kaasaegse ja tervisliku magedamaitselise hernesupi saab timmida vaid tänapäeval laialt kasutatava suitsu maitseaine abil.
Siiski-siiski on/oli Põltsamaa parim. Kõige paremad olid Põltsamaa supid kohe kui välja tulid, nüüd on tõesti soolased ja ka sibul on sisse tekkinud. Soola lisatakse et toit säiliks kui ei ole pandud kunstlikke säilitusaineid. Seepärast on ka säilitusainevabad vorstid ja sardellid soolased. Ja roiskunud toidu halva maitse varjamiseks lisatakse hoopis sibulat. Seda teab iga natukesegi suurema söökla kokatädi. Sibulat surutakse ka selleks, et omahind madal oleks ja maht täis saaks, sest sibul ei maksa suurt midagi. Kõige rõvedam on 3min supid. Öök! Enamus purgisuppe saab nimetada sibulasuppideks seljanka maitsega või sibulasupp herne maitsega või sibulasupp mingi maitsega.
Triibud tekkisid siis kui raudvõrega sigi Tõrva kandis maasse sõtkuti! Välja kaevamisel triibud olid säilinud ja lihale lisati lõhna peletamiseks ohtralt soola! Miks küll pakendilt seda ei lugenud! Seal kõik kenasti kirjas!
Maitse üle ei vaielda, vaid kakeldakse. Minu sobranne on kokk ja rääkis kui tänamatu amet see on. Toit tehakse täpselt ühe retsepti järgi. Ikka on keegi kes ütleb, et toit on ülesoolatud ja liiga vürtsine. Teine klient küsib, mika soola ega mingeid maitseaineid pole lisatud.
kasutan ise süüa valmistades soola väga vähe. Tõesti vaid maitse esiletoomiseks, mitte selleks, et soolane maitse domineeriks. Ahus ühepajatoitu tehes ei pane näiteks üldse soola ja nii on iga maitse kanasti tunda - porgand, kaalikas, kartul, liha. Soolakuse lisamaitse annad juurde süües näiteks hapukoorega. Kõik need valmistooted mis müüakse, on nii kohutavalt ülemaitsestatud, et esiteks rikub see inimeste maitseelundeid, teiseks on tervisele kahjulik ja kolmandaks muudab kõik toiduained ühesuguse maitsega mõttetuks jamaks. Minu kõige jubedam maitsekogemus oli ühel kiirel päeval poest ostetud "triibuliha marinaadis" mis oli nii soolane, et see lausa kõrvetas keelt. Kodanik Freya eelpool on ilmselt justnimelt nende pool ja valmistoodete ohver, kelle maitseelundid on rikutud. Päris ausalt - kui sa saaksid proovida näiteks õiget ühepajatoitu - porgand, kaalikas, kartul, lihakuubikud, katad pealt kamaraga ja paned malmpotis ahju sütele ja ei grammigi soola !!! See viiks sul keele alla. Muidugi - paljud ka suitsetavad ja see tapab samuti inimeste maitseelundeid. Enamus suitsetajad liigtarvitab soola. Liigne soola tarbimine põhjustab: kõrgvererõhutõbe; osteporoosi; ajuhalvatust; südameinfarkti; turseid; astma halvenemist; neerude puudulikkust; maovähki; eluea lühenemist, südamehaigusi, vererõhuku alandavate ravimite toime vähenemist ja kõrvalnähtude suurenemist.
Liiga vähe soola põhjustab häireid närvisüsteemis. Soola kogus toidus peaks olema ca 1,5%. Kui see kogus tekitab probleeme siis eelnimetatud haiguste põhjus ei ole mitte suur soola kogus vaid suur toidu kogus.
missugust soola mõtled? NaCl? Mis on tavaline nn.keedusool? Erinevad toiduained sisaldavad juba algselt ka erinevaid soolasid, mida meie organism vajab ja omastab. Seega - täpsusta, missugune keemiline ühend (sool) on see, mille puudus tekitab närvisüsteemi häireid? Ja kuidas küll inimkond üldse tänase päevani areneda sai, kui inimkonna ajaloos on pikim periood selline, kus ei olnud mingit erilist soolakasutust veel olemaski! Selle loogika järgi oleksime pidanud ju välja surema juba eelajaloolisel ajal, närvisüsteemi häirete tõttu...
KOMMENTAARID (19)