Toiduuudised

Pirukameistri peavalu: millist jahu kasutada ja millist vormi eelistada  (1)

Kersti Eero, 20. jaanuar 2018 00:01
KÜPSETAMISEST ON SAANUD TÕELINE TEADUS: Tatra-, kaera- või täisteranisujahu ei kerki nii hästi kui nisujahu, sest neis on liiga vähe gluteeni ehk kleepvalku või pole seda üldse. Gluteenivaba on näiteks tatrajahu. Foto: Pexels

Mis mured koduküpsetajatel kõige sagedamini päevakorda kerkivad, teab hästi mitu pirukaraamatut üllitanud Lia Virkus. Äsja ilmus tal koos Pille Endeni ja Tiina Lebasega „Meie pirukad. Küpsetised eri jahudega.“    

Kas võin retseptis antud nisujahu asendada samas koguses tatra-, kaera- või mis iganes jahuga? 

Kindlasti ei saa nisujahu asendada samas koguses tatra-, kaera- või täisteranisujahuga. Ükski neist ei kerki nii hästi kui nisujahu, sest neis on liiga vähe gluteeni ehk kleepvalku või pole seda üldse. Gluteenivaba on näiteks tatrajahu.  

Kui soovid tervislikumat pirukapõhja, võid ühe detsiliitri nisujahu asendada täisteranisujahuga. Soolastele pirukatele sobib hästi ka speltatäisterajahu, magusatele täisterakaerajahu. 

Edasi lugemiseks:

Samal teemal

05.04.2018
Kõigevabad koogid: Kas kook, kus puuduvad gluteen, laktoos ja valge suhkur, on ka maitsevaba? 
17.00.2018
GALERII JA VIDEO | Täna selguvad „Eesti parima pagari“ finalistid
23.11.2017
Parimad jõuluküpsetised: Pavlova ja kapsa-kartulipirukas
23.11.2017
Küpseta nagu proff: Jõululauale kuuseke kanafileega