Foto: Panthermedia
Toiduuudised
11. jaanuar 2018, 13:20

Neli toitu, mis sisaldavad liiga palju suhkrut (2)

Kui tegemist on suhkruga, tähendab see vähemalt paljude kaupluseriiulil olevate toodete puhul, et vähem on rohkem. Ning see on tõsine ohumärk tervisele.

Näiteks ohustavad liigselt suhkrut tarbivaid inimesi muuhulgas maksahaigus, südamehaigused ja diabeet, vahendab Time ja toob välja neli väga levinud toiduainet, mis endas üllatuslikult liiga palju suhkrut sisaldavad.

* Jogurt. Kõige karmim on jogurtist rääkides tõik, et suhkrurikkad kipuvad olema dieetjogurtid. See ei tähenda, et jogurti söömise peaks lõpetama, kuid peaks eelistama selliseid, kus suhkrut poleks mitte rohkem kui 20 grammi ühe 100 g topsikese kohta. Või siis osta suhkrukoguste kontrollimiseks üldse maitsestamata jogurtit, lisada sellele tükeldatud puuvilja ja magustajana kas teelusikatäie suhkrut, mett või vahtrasiirupit.

* Spordijoogid ja puuviljamahl. Mõtle kaks korda, enne kui hakkad pärast kurnavat treeningut keha vedelikukadu spordijoogiga taastama. Uuringute andmeil võib ühes pudelis olla viis teelusikatäit suhkrut. Apelsinimahlaga on asi veel hullem – see sisaldab kaks korda rohkem suhkrut kui spordijook. Seega tasub janu kustutada hoopis veega.

* Valmissalat. Salatisöömine on igati tervislik, kuid püüa vältida madala rasvasisaldusega salateid. Kui valmissalatitest on rasv välja võetud, on see enamasti asendatud suhkruga.

* Ketšup. Kuigi tilgakese ketšupi lisamine toidule ei tundu suur kuritegu, pole see sugugi nii kahjutu. Üks supilusikatäis ketšupit sisaldab reeglina teelusikatäie suhkrut, mis on kuuendik päevasest soovituslikust kogusest.