Foto: PantherMedia/Scanpix
Sisuturundus
22. detsember 2017, 15:20

Vitamiinide roll inimese kehas ja nende puuduse tunnused

Kõik inimesed soovivad olla alati terved ning tarvitada elu jooksul võimalikult vähe ravimeid. Mõned eelistavad tervist edendada füüsilise aktiivsusega, teised jällegi valivad oma toidulauale naturaalsema tooraine. Kolmandad tarvitavad aga regulaarselt õiges koguses sobivaid vitamiine ning vähendavad sellega oluliselt terviseprobleeme.  

Kõik vitamiinid aitavad meie kehal paremini toimida ja täidavad erinevaid funktsioone. Mõned aitavad parandada organite tööd ning teised parandavad erinevate protsesside toimimist kehas (nagu ainevahetus). Vaatame üle peamised vitamiinid, et lihtsamini aru saada nende mõjust kehale.

A-vitamiin. See on oluline luude, hammaste, närvisüsteemi ja silmade jaoks. A-vitamiini leidub maksas, munades, hapukoores, porgandites ja virsikutes. Selle puudus kehas põhjustab uimasust, naha kuivus ja väsimust. A-vitamiini hulka kehas aitavad suurendada kõige tõhusamalt erinevad vitamiinikokteilid.

E-vitamiin. See aitab stimuleerida keha kudede regeneratsiooni protsesse, aeglustab vananemisprotsessi ning mõjutab rakumembraani. Seda leidub kõige rohkem lihas ja erinevates õlides. E-vitamiini puuduse tagajärgedeks on näiteks libiido vähenemine ja lihashaigused.

Vitamiin B1. Aitab närvisüsteemil taastuda pärast rasket treeningut läbi süsivesikute ainevahetuse protsessi. B1 vitamiini leidub sealihas ja kaunviljades. Selle puuduse tulemusena võivad tekkida mälu- ja toitumishäired ning püsiv pearinglus. Et kätte saada võimalikult palju vitamiine, on parim valik blenderiga valmistatud toidud.

H-vitamiin. Reguleerib higinäärmete tööd, on vajalik juustele ja vere tootmiseks. Seda leidub pähklites ja kalas. H-vitamiini puudusel tekib aneemia, juuksed muutuvad elutuks ning nahk muutub kuivaks.

C-vitamiin. Tugevdab veresoonte tööd, aitab kehast kahjulikke aineid eemaldada. Seda leidub tsitrusviljades, kartulites ja maasikates. C-vitamiini puudus mõjutab igemete tervist, haavade paranemist ning nõrgestab immuunsussüsteemi. Kõige parem viis C-vitamiini tarbimiseks on mahlapressiga valmistatud mahlade joomine.

Kõiki neid vitamiine ja toidulisandeid saab väga mugavalt ja kiirelt kaup24.ee e-poest tellida ning tänu käimasolevatele kampaaniatele ja allahindlustele on need saadaval soodsate hindadega.

Arstide sõnul ei ole vitamiinid energiaallikaks, vaid aitavad kaasa rakkude kasvule ja arengule. Vitamiinide nõuetekohane tarbimine vähendab immuunpuudulikkuse ohtu ning läbi selle muutume haigustele vähem vastuvõtlikuks. Organismil, mis ei saa piisavalt vitamiine, on suurem risk haigestuda rasketesse haigustesse, kuna vitamiinipuudus nõrgestab immuunsussüsteemi. Samuti võivad sellega kaasneda metabolismihäired. Sellel on kõrge hind, mida peame iseenda hooletuse eest maksma. Teisisõnu, organismi vitamiinipuudus võib põhjustada väga tõsiseid terviseprobleeme.