Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
18. detsember 2017, 13:17

Kuidas mõjub suhkur vähihaigetele? (1)

On leitud, et suhkur toidab vähki ning seetõttu on soovitatav vähihaigetel tarbida suhkrut ning seda rohkesti sisaldavaid tooteid (maiustused, küpsetised, karastusjoogid, magusad piimatooted) võimalikult harva ja vähe.

Võrreldes tavarakuga näitavad vähirakud mõnedel andmetel koguni kolme- kuni viiekordset kasvu, kui neid glükoosiga toita, nenditakse Tervise Arengu Instituudi väljaandes "Toitumissoovitused vähihaigetele", et suhkru (pole suurt vahet, mis värvi) tarbimise kasvu seostatakse epideemilise ülekaalu, diabeedi ja paljude vähiliikide suurenenud levikuga.

Tuumori kasvu saab aga aeglustada, kui pidada silmas järgmisi soovitusi.

* Söö toite, mis hoiavad veresuhkru kõikumised väiksemana ning veresuhkru taseme madalamana. Näiteks valige valgest jahust toodete asemel täisterajahust tooteid ja kommi asemel puuvilju. Söö toitu koos valke või rasvu sisaldava lisandiga, et aeglustada suhkrute imendumist.

* Tegele füüsilise liikumisega – see stabiliseerib veresuhkru taset!

* Vajadusel võta lisandeid, mis reguleerivad insuliini ja suhkrute ainevahetust (kroom, B-vitamiinid, oomega-3 rasvhapped, näiteks kalaõli preparaat).

* Söö sageli ja väikeste portsjonitena – see hoiab veresuhkru kõikumised ning magusaisu kontrolli all.

Milliseid suhkruid tarvitada?

Magustamiseks ja magusaisu rahuldamiseks kasuta eelkõige puuvilju ja marju: banaan, magus õun, viigimari, dattel, rosin. Nendega saab magustada nii smuutit, küpsiseid, putrusid kui ka kreeme. Jookide magustamiseks võib proovida Steviat ehk suhkrulehte. Ning vältima peaks sünteetilisi magustajaid.

Kuidas suhtuda meesse?

Kui vähiravi on edukalt seljataga ja organism on haigusest ning ravist taastunud, võib väikeses koguses mett tarvitada – üks-kaks teelusikatäit tee magustamiseks teile liiga ei tee.

Mesi on antibiootilise, antiseptilise ja rahustava toimega, sisaldab ensüüme. See on looduslik kontsentreeritud suhkur, aga selle söömisega ei tohi liialdada.

Ka on soovitatav vältida pikki söögikordade vahesid ning toituda kindlatel kellaaegadel.