Foto: Pixabay
Toiduuudised
11. detsember 2017, 12:57

Üllatav fakt: miks peaks kange napsi sõber eelistama baaris viskit?

Ühest küljest näitavad Itaalia teadlaste uuringu tulemused justkui seda, et napsisõber peaks baaris tellima pigem viskit kui viina, sest viski saab paremini hakkama bakterite hävitamisega. Samas võib avastus aga ka anda märku hoopis sellest, et parem on, kui sa oma joogi sisse jääd panna ei lase.

Men’s Health’i teatel peaks baaris tööpäeva järgset lõõgastavat jooki telliv kodanik teadma midagi, mis pole just meeldiv: Itaalia teadlaste väljaandes Annals of Microbiology avaldatud uuringu kohaselt võib jook olla pungil täis baktereid.

Teadlased võtsid proovid 60 jääkuubikust, mis olid valmistatud tööstuses, restoranides, baarides ja kodudes. Leiti, et jää on saastunud 52 erineva bakteritüvega, millest nii mõnigi võib nakatada inimesi viirustega. Ja restoranide ning baaride pakutav jää oli kõige bakterirohkem.

Seejärel nakatasid teadlased jääkuubikud nelja erineva bakteritüvega, mida esimese testi käigus kõige sagedamini leiti. Ning katsetasid, kuidas suudavad bakterid ellu jääda erinevates jookides. Bakteritega rikastatud jääd lisati viinale, viskile, martinile, virsikuteele, toonikule ja koolale. Siis uuriti taas proovide bakterisisaldust.

Leiti, et kohe pärast jää joogile lisamist kukkus selles sisalduvate bakterite kogus. Teadlased seletasid tõika erinevate faktorite antimikroobsete omadustega: alkohol, karboniseeritus ja pH tasemed.

Aga erinevate jookide bakterikogused olid erinevad. Viinas ja tees jäid ellu kõik neli bakteritüve, martinis ja koolas püsisid elusana kaks bakteriperekonda ja vaid üks elas üle toonikusse pistmise.

Aga mitte ükski bakteritüvi ei jäänud ellu, kui nendega nakatatud jääkuubik visati viskiklaasi.

Teadlaste sõnul on tõenäoliselt põhjuseks viski happelisus. Nimelt on viski pH 4,3 ja viinal enam-vähem neutraalne: 6. Mida happelisem on jook, seda vähem on tõenäoline, et bakterid suudavad ellu jääda või paljuneda.