Uisapäisa ei maksa D-vitamiini suurtes kogustes võtta, parem on lasta selle tase vereseerumis kindlaks määrata.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
6. detsember 2017, 11:25

Arst: täpse D-vitamiini vajaduse saab teada vereseerumist (2)

Palju räägitakse sellest, kuidas eestlasi kimbutab D-vitamiini puudus ning et seda peaks võtma aastaringselt pigem rohkem kui vähem. Qvalitas arstikeskuse peaarst Toomas Põld soovitab sellega aga hoogu pidada.

Esiteks seetõttu, et organism ladestab D-vitamiini aeglaselt. „Piltlikult öeldes, organism pakib D-vitamiini kokku, paneb hoiule ja sealt siis vähehaaval eraldab seda,“ kirjeldab ta. Teiseks seetõttu, et iga inimese D-vitamiini vajadus on individuaalne ja sõltub paljudest asjaoludest, näiteks inimese vanusest, füüsilisest aktiivsusest, toitumisest, aastaajast ja hetkel veres mõõdetavast D-vitamiini tasemest. 

„Kui D-vitamiini võtta pikaajaliselt liiga suures koguses, mõjutab see ka maksa tööd ning hullemal juhul võivad tulemuseks olla maksa- ja neerukahjustused,“ märgib ta. Ka Eestis on tema sõnul D-vitamiini mürgistusi ette tulnud, kuid seda HongKongi lennujaamast ostetud preparaatidega.

Inimene saab D-vitamiini ka toidust, kuid ainult sellele ei soovita Toomas Põld loota ning sestap tuleb seda toidulisandina ikkagi juurde võtta. „Oktoobris on täitsa mõistlik võtta kaks 1000 – 1200 IU tabletti päevas, hiljem üks,“ sõnab ta. Kui palju täpselt keegi D-vitamiini tarbima peaks, saab teada alles siis, kui vereseerumist on määratud D-vitamiini tase.

Et organism ladestab D-vitamiinivarusid, ei juhtu midagi, kui mõnel päeval tablett võtmata ununeb. Kindlasti ei soovita dr. Põld D-vitamiini tarbida aastaringselt. Sedaviisi harjub organism sellega liialt ära ja tekkida võivad ka tervisekahjustused.

Küll aga tasub ka talvisel ajal päikeselisel päeval õue minna – juba 20 minutit päikese käes turgutab keha vajaliku D-vitamiinikogusega.

Silja Paavle