Foto: TIINA KÕRTSINI
Eesti uudised
28. november 2017, 17:00

Lasteaiad saavad nüüd hakata veganitoitu pakkuma (33)

Pärast mitu kuud kestnud arutelusid Eesti Vegani Seltsi koostatud menüüde üle on ametkonnad tunnistanud need sobilikeks ning lasteaedades on võimalik veganitoidu menüüd lastevanemate soovi korral kasutusele võtta.

Pärast ligi neljakuust analüüsimist tunnistas terviseamet veganmenüüde vastavust määruse toitumisnõuetele, kuid andis sellele vaatamata neile tauniva hinnangu.

Peamine etteheide oli rikastatud toiduainete kasutamine. Veganmenüüd sisaldasid keskmiselt päevas umbes 300 ml rikastatud sojapiima, 1–2 g jodeeritud soola ja 1–2 g B12-vitamiiniga rikastatud pärmihelbeid. Nimetatud toiduained aitasid menüüdes tagada B12-vitamiini, joodi ja kaltsiumi küllaldase koguse ning panustasid D-vitamiini saamisse.

"Saime kinnituse, et nüüdsest võib veganmenüüsid, mis vastavad määruse toitumisnõuetele, tagades küllaldase toiduenergia ja vajalike toitainete saamise, pakkuda koolieelses lasteasutuses. On ka meeldiv tõdeda, et ametkonnad teadvustavad veganite arvu kasvu ning koostöö vajadust," teatas selts. 

Seega on nüüd kõigil veganilastel võimalik sõimes ja lasteaias saada vegantoitu, kui lapsevanemad ja lasteaed jõuavad ses osas kokkuleppele ning menüüd vastavad määruse toitumisnõuetele.

Lasteaedade puhul, mis ei pea võimalikuks vegantoidu pakkumist, saab lahendusena lapsele vegantoidu kodust kaasa panna.