1919. aasta Šoti ühelinnaseviski, mille eest küsitakse 50 000 Inglise naela ek 56 500 eurot. Foto on illustreeriv.Foto: VIDA PRESS
Toiduuudised
6. november 2017, 12:46

UPS: maailma kalleim viski osutus võltsinguks (6)

Juulikuus ostis Hiina edukamaid veebikirjanikke Zhang Wei klaasikese viskit, mis maksis natuke alla 10 000 Šveitsi frangi ehk umbes 8600 eurot. Talle öeldi, et tegu on 1878. aastast pärineva Macallani ühelinnaseviskiga, mis valati talle seni avamata pudelist. Tuleb välja, et see kõik oli vale, vahendab Esquire.

36-aastane Wei oli koos oma vanaemaga Šveitsis puhkusel, kui sattus St. Moritzi hotellis Waldhaus Am See kõnealusele viskipudelile. Mees tahtis otsa ühe klaasikese – ilmselt kalleima Šoti viski klaasikese, mis eales müüdud. Hotelli juht Sandro Bernasconi kiitis kalli viski avamise heaks. Mõned päevad hiljem postitas Wei internetti , et Macallanil oli „hea maitse. Ja asi pole mitte ainult maitses, vaid ka ajaloos“.

„Kui sattusin kokku väärika napsiga enam kui saja aasta tagant, siis kõhklusi suurt ei olnud,“ märkis mees. „Mu vanaema, kes mulle sel reisil seltsi pakkus, on ainult 82, jook aga 139 aastat vana – samas eas kui mu vanaema vanaema.“

Postituse juurde pandud foto andis viskitööstuse inimestele võimaluse pudelile pilk peale heita ja paljud neist teatasid, et sildi ja korgi põhjal on jutt joogi vanusest ja väärtusest jamps. Hotell saatis seepeale näidise asutusele nimega Rare Whisky 101, kes tegi joogile süsinikanalüüsi. Selguski, et pudeli sisu on sisuliselt väärtusetu, lisaks polnud see isegi mitte ühelinnaseviski. Linnaseid oli joogis 60% jagu ja jook destileeriti ajavahemikus 1970-72.

Hotell võttis lugu rahulikult: Bernasconi maksis Wei’le kogu raha tagasi ja Wei ei olnud kuri.

Ja loo moraal: enne kui saadad oma seedesüsteemi midagi ülimalt kallist või väga-väga vana, on ilmselt kasulik faktidega kursis olla.