Foto: Alar Truu
Toiduuudised
4. november 2017, 16:36

GALERII JA VIDEO | Taimetoidumessi külastajad tekitasid ukse taha pika saba (52)

Laupäeval vallutas Tallinna Kultuurikatla Taimetoidumess ning kuigi üritusele pole praeguseks veel joont alla tõmmatud, teadsid korraldajad juba lõunal, et külastajaskond ületab 5000 huvilise piiri.

Juba seitsmendat aastat järjest toimuv mess on omasugustest Baltimaade vanim. Messil osalenud sadakond ettevõtet, loengud ja vestlusringid meelitasid Kultuurikatla ukse taha juba hommikul pikliku järjekorra, mis lookles mööda maja Mere puiestee poolset külge. Kuid järjekorras seisnud inimesed alla ei andnud ja rahulolevatest pilkudest ning kõiksugu kraami täis poekottidest võib järeldada, et ootamine läks paljudele asja ette.

Tänavuse messi keskmes on sport ning seepärast võis teiste külastajate hulgas silmata ka maailma tugevaimaks veganiks nimetatud jõumeest Patrik Baboumiani. Turske, kuid lahke olemisega sportlase ümber kogunes koheselt inimparv, kes nõudis autogramme ning ühispilte. Hiljem astus Baboumian ka pealaval üles ning tema palve peale tõsta üles käsi neil külastajatel, kes on taimetoitlased või veganid, tõstsid käe pea kõik kohalviibijad. Kuid oli ka neid, kelle jaoks taimetoit elustiiliks pole. "Päris palju on neid, kes taimetoiduga flirdivad," arvas messi kommunikatsioonijuht Annika Lepp.

Mööda Kultuurikatla koridore ja saale looklenud letid olid lookas kõikvõimalikust kraamist alates maitsesoolast, lõpetades jalanõudega. Kogu hoones võis tunda hõrku toidulõhna ning sellest justkui kannustatult, tunglesid rahvamassid lettide vahel edasi ja tagasi, aegajalt küll üksteisega põrkudes ja trügides, kuid siiski sõbralikult edasi minnes.

Eriti suurt tunglemist võis näha näiteks jäätiseleti või falafelide ehk kikerhernepallide müügipunktide ümber. Kuid tähelepanu jagus muukski. Üks toorkooke uudistanud mees sattus küpsetamata kookidest niivõrd vaimustusse, et päris oma naiselt, kuidas üks või teine asi küll tehtud on. "Kui värvilised! Uksumatu! Kuidas sa neid teed?!" näitas ta sõrmega maasika-granaatõuna muffini suunas. 

Enne messi lõppenuks kuulutamist, tunnustatab Eesti Vegan Selts sel aastal esmakordselt ka erinevaid Eesti inimesi, ettevõtteid ja ühinguid, kes edukalt panustanud veganluse levikusse. 

Messi vaimus toimub veel õhtul Erinevate Tubade Klubis ametlik järelpidu, kus kõik esinejad on taimetoitlased. Peasinejana astub lavale Mick Pedaja. Plaate keerutavad Liisi Voolaid, Andreas Kask, Kat Sun, Herbatek ja Ilmajaam.

Taimetoidumessi korraldavad Eesti Vegan Selts, loomade eestkoste organisatsioon Loomus ja liikumine Loomade Nimel.

Vaata messist tehtud videot! 

Video: Alar Truu