Inimesi erutab kõige enam seks ja söök -- see on näha ka praegusest kommentaariderohkusest. Iga nn nõuka-aegne tahab oma meenutus jagada. Vene ajal oli palju asjujaburad, aga selle üle sai nalja visatud ja ridade vahele dissidentlikke ideid poetatud. Praegu võib kõige üle irvitada, aga meel on mõru ja hinges tihti kibedus. Toiduained on ärasolgitud, ei saa ju aina supermaheökotalunikelt toidukraami osta, kus ma siin suures linnas selle taluniku leiaksingi. Muidugi oli vene ajal paljust puudus, näiteks 80ndatel oli kohv defka, aga seda parem see oli, kui harva ube sai. Kõige tähtsam "valuuta" oli tutvused. Minu pere oli lihtne töölispere, meil ei olnud tutvusi, aga ema tõi turult värsket kala, kohupiima, loomaliha - nälgas pold keegi. Ja need jäätised! ja need õige maitsega Kalevi maiustused, mahlased sardellis kapsaga! Jah, oli ka kehva toitu, nagu koolisööklas lödiks keedetud ühepajaplörts või halli värvi piimakruubisupp või klimpjaks kamakaks keedetud makaronid. Aga noorena oli vist isu parem ja maitsenäsad ergumad. Oh, noorena oli rohi kah rohelisem.
"Inimesi erutab kõige enam seks ja söök -- see on näha ka praegusest kommentaariderohkusest. Iga nn nõuka-aegne tahab oma meenutus jagada." Näha jah - Teiegi panite oma mälestused kirja - söögi ja mitte seksi alal. Õnneks.
Nojahh, kõiki võib kommudeks sõimata, aga seda jäätist, mida tollal müüdi, sööks veel, keemilist viljapõllu kuivatust kah ei tehtud, toit oli parem ja kui tööd tegid, sai ka maja ehitatud...
maju ehitati ,aga kummaline fakt kuskilt jäänud mälu ,et NSVL segumasinaid vabamüügis ei olnud! Samuti paljuid teisi ehitusmaterjale.Aga segumasinad olid eramute juures!
min. palk oli 1970, kui mina toole laksin, 60 rubla. Aga kuna tuli ju ka riigile midagi maksta, siis enamus min palga saajaid sai 62.50. Hijem kui tootasin kontoris, siis oli palk 85 rubla, lasteaiakoht maksis 12 rubla, 4-toalise korteri uur oli 24 rubla, elekter maksis 2 kopikat KW. Kontori ajal sai tihti kaidud lounat soomas Glorias, seal olid lounatoidud, supp, praad ja magustoit 3 rubla.
Koristaja palk oli 100 rubla5. november 2017, 22:06
Minu teenistus oli tugevalt üle 400 rubla, mõni kuu ka 500. Tavaline palk oli inimestel, kes midagi teha viitsisid ca 250 rubla. Jaga siis see 240 3-ga ja said 80x restos süüa. Mitu korda sa selle 900 eest saaksid? Ma mõtlen ikka restoranis, mitte bensukas võik mäkis. Sõber oli bussijuht, sõitis Tallinn- Misso- Tallinn ja sai üle 600 rubla kuus. Uus auto maksis 6000 rubla nt.
Aga peale kõrgkooli lõpetamist sain suunamise 90 rublase palgaga tööle, s. t. 3 aastaks sunnismaine. Ja et tööd poleks teinud... Sellist koormust iga töll ette kujutada ei oska! Muide, koristaja on väga vajalik töötaja ja sadat selle töö peal kindlasti ei saanud.
ma rääkisin keskmisest ,mitte ulmepalkadest ja 80 alguses ,mitte lõpus .praegu saab uue auto 12000 kätte(aasta palk )siis 6000 rublaga(kus neid müüdi?) vähemalt kolme aasta palk! jne jne!
Vaevalt, et nõuka aja restoranitoidud tänapäeva odavamatest söögikohtadest paremad olid. 90ndatel oli McDonalds ju selline luksus ja suurem osa odavaid söögikohti pole sugugi ainult burksi söömiseks.
ehk küll. Mina läksin kutsekeskkooli 1969-l, kuna meie majas elas endine vedurijuht, kelle pension oli siis 120 rula, kooli lõpetasin 1972. aastal ja läksin tööle elektri rongile juhiabiks, minu palk oli kuus 180 - 210 rubla, olenes tundide arvust, kuna töö graafikuga. Praegu ei saa sinu keskmist 900 isegi bussijuhid.
Ei ole m6tet v6rrelda tänast päeva eilsega.Asi oli väga lihtne kui sul pea töötas siis s6id j6id ja elasid normaalselt. Kui aga oled loodud loll siis eladki nii nagu elad ehk toitud bensukas ja jood talvel tänaval külma 6lut ning kirud parteid ja valitsust.
Vene aja üle võib lõpmatuseni vaielda. Üks asi, mis kindlasti oli parem, on inimesed. Kuna on söögiteema, siis tundub mulle, et toona pidasid inimesed endast sedavõrd lugu, et tänaval ei söödud. Nüüd süüakse bensiinijaamades ja muudes sarnastes urgastes. Kodutuid ei olnud. P e d e r a s t i d olid peidus. Praegu pole me vähem okupeeritud kui toona olime.
esiteks kodutuid polnud,kedagi pole korterist välja visatud,isegi siis kui olid maksuraskused.Prügikastikolle pole kusagil näha olnud,tööpõlgurid istusid traataia taga,pätid said väärilise karistuse. Kui tahtsid korterit,tuli minna tööle ehitusele, j.n.e. Miks inimesed soetasid suuri külmkappe. Aga selleks,et tõesti oli toiduainetega jama,seepärast ostetigi liha,vorsti ja muud tagavaraks.Kõik ju teadsid,mida ja mis kell poodi müügile tuleb. Muidugi olid omad miinused,ei kiida kommunistide võimu,pole neile ka kunagi kaasa tundnud,Aga töötasin kahel kohal ja ka käed kasvasid õigest kohast,seepärast polnud ka millestki puudus,tööd tuli muidugi rabada. Aga mis oli sellel ajal parem,olid inimesed,hoiti kokku. Ilusat õhtut inimestele.
Kes see bensiinijaamas sööb? Sealt lihtsalt ostetakse süüa. Samuti ei saa ma aru, miks tänaval söömine midagi nii jubedat on, kas vanasti näiteks parkides piknikku ei peetud ja tänaval jäätist ei söödud? Mulle näiteks isegi ei meeldi restoranides söömine, sest ei meeldi, kuidas keegi võõras mind näeb, kui söön. Söövad inimesed pole esteetilised ja söömine ei ole minu jaoks kunagi sotsiaalne tegevus olnud. Pigem otsin omaette nurgakese kuskil väljas ja söön seal. Samuti ei meeldi mulle teenindatav olemine, nagu restoranides see käib. Liiga palju tähelepanu ja juttu, mis on minu jaoks ebamugav. Parem ostan toidu kaasa või üldse tellin telefoniga, ei pea kellegi poolt ümmardamist vaatama.
To 22.07 väga õige jutt. Iga korra ajal on midagi head ja halba. Praegu on poed kaupa täis, kuid pere toitmiseks peab üks vanematest rügama välismaal, et pere ära elaks.
vene aja kiitjatele .Kujutage ette korrakski olukorda kui mingi ime tõttu oleks vene ajal piirid näiteks nädalaks või kaheks lahti tehtud ja sadamates ja lennuväljadel oleks olnud piisavalt trantspordivahendeid nagu praegu!Mitu inimest oelks ütelnud ära pakkumisest välismaale kordades suurema palga eest tööle minna? Mitu inimest oleks siin pärast sulgemist olnud? Mäletan kuidas vanatädi kes sai loa Rootsi venna matustele minna käis pärast nagu rocktäht sugulastel ja tuttavatel külas koos kaubamaja katalogidega Kus juures mitte tema ei olnud sellest huvitatud vaid just kutsujad?
Ma vastan su küsimusele/fantaasia, et kui nõukogude ajal oleks piirid hetkeks lahti olnud, ja kui palju oleks tollal varvast lasknud. Tean juhtumeid (mitu), kus inimestele Soome sõidu ajal pakuti vehkat teha Rootsi. Inimesed keeldusid, sest täiskasvanud inimesed said aru, et nende oskuste ja teadmistega, mis neil siis olid, ei löö nad Rootsis läbi. Ah, et Rootsi sotsiaalabi peale oleks saanud. Vaata, nõukogude inimene oli selline, et riiki ei ei usaldanud ja lootis ikka enda oskuste ja teadmiste peale. Tollal koolis rootsi keelt võõrkeelena ei õpetatud.
enamus kartis pigem siia jäänud sugulaste pärast .Teiseks tähendas see aeg see otsus tihti seda ,et kunagi enam ei näe lähedasi ! V.Randpere ja L.Milleri juhtumit mäletate ? Mis riik keelab emal oma paariaastase tütrega kokku saada?
sööklates oli ikka menüü küllaltki rikkalik ja portsud olid ka normaalsed-mitte nagu nüüd-maksa palju raha ja süüa saad vaid nokaotsaga.praad-lihatükk on kartuli all peidus
Kindlsti tähistavad need nõukogude sööklate kiitjad ülehomme ka suure sotsialistliku oktoobrirevolutsiooni 100. aastapäeva. Edasi nõukogude inimesed, kommunism ei ole enam kaugel.
Keegi eespool kommis,et liha viidi venemaale ja eestlastele jäid pead,jalad,sabad ja rodu miinuseid teenis sellega.Olin aastal 1980 Haapsalu 6.autobaasi autojuht ja tegin iga nädal 2 tretti leningradi lihakoormaga ja seda väikesest lihakombinaadist.Järelikult on siin ikka enamus vene pussakaid kraaksumas.
Vaata, nõukogude ühiskonna/inimese paradoks (loe: huvitav pool) oli see, et kui toidukaupluse letid olid tühjad, siis külmkapid kodudes olid enamusel täis. Nõukogude inimene oli sunnitud otsima lahendusi probleemidele, tänu millele elati kõiksugu rumalad ajad üle. Tänapäeval kui internet jookseb kokku, siis on kohe 'hambad'.
Õigesti on šaraškina kontora, aga see selleks. Aga tõesti, midagi sinu jutus ei klapi- venelased ju pidi olema umbkeelsed - loevad ainult venekeelseid lehti ja kuulavad Moskva uudiseid.
Erand kinnitab reeglit.Kummalisel kombel ilmute kõik siis välja kui juttu on putkast,venemaast või kimmunnist ja olete kaunis öelad oma n.n. kodumaa peale.Ilmselt on need loosungid 1-2 vatniku kirjutatud,kes pisut npukamad ja riigikeele selgeks saanud.
Miks sa, Kolla, Kiievi kotleti, seljanka ja kompoti poliitiliseks muudad? Jutt on toitudest. Mida sina siis sõid tol "hirmsal" ajal. et siiani nii vihane oled? Mina ei ole "vatnik" aga kiidan ikka, et vorst oli siis lihast tehtud ja maitses paremini kui praegu. Või vaidled vastu?
50 aastat tagasi hakkasin Tartus õppima. Igal stipipäeval käisime kohvikus ja sõime kartulisalatit ja sardelle. Meie arvates oli see maailma parim. Vahel läksime ka klassivendadega Õllekeldrisse, seal oli väga hea karbonaad. Iga korra ajal on midagi head ja halba. Kuid need on ilusad mälestused tudengiajast
Kõik eesti emad-isad võitlesid vene okupatsiooni ajal sõna otseses mõttes nii enda kui oma laste igapäevase kõhutäidise, iga saapa- või kingapaari, ka iga sitsiriidest kleidikese eest, et aga lastel natukenegi parem oleks... Samas aga voorisid kõik need 50 okupatsiooniaastat Venemaa poole ööd ja päevad tohutult pikad kaubarongid otse karjafarmidest, täis lihakoormaid, nii vasika,- sea- kui ka veiseliha. Teisalt jälle vagunid, maast-laeni täis rõõska- ja hapukoort, juustukerasid, juur-ja puuvilju, teravilja ja kõike muud söödavat ja seda ikka Venemaa - Moskva ja Leningradi okupantide kõhutäiteks. Sealjuures elasid väikeriikide (liiduvabariikide) elanikud suurimas toidunappuses. Hinnakem meie Eesti Vabariiki, meie vabadust, meie praegust, külluslikku toidulauda. Hinnakem meie töökaid eesti emasid ja ka isasid, kes praegusel ajal on nii palju suutnud saavutada, ka meie noorte jaoks suutnud saavutada - ilusad kodud, toidurohkusest lookas söögilauad, korralikud riided, hea haridus ja palju, palju muud.
kuubast saime jälle vastu suhkrut(seda öiget suhkruroo oma),havanna club rummi ja upmanni sigareid(mida isegi jänkidel pole siiamaani kaubandusembargo töttu).
mida sogad? Ei elanud me sugugi suurimas toidunappuses. Valik oli väiksem aga see-eest oli vorst lihast tehtud, liha oli liha ja juurvilju, igasugusest mürgist vabasid, kasvatasid paljud ise. olen 50-ndatel sündinud, mingit toidunappust meie kodus ei olnud. Kodu oli samuti ilus, suures osas isa enda kätega ehitatud, elame selles praegugi. Oleme endaealistega vahel arutanud, et suurema osa elust oleme tervislikku, puhast toitu söönud, sellepärast kannatame ka praeguse "palsameeritud", säilitusaineid täis toidu ära. Praegu ise räägite kümnetest tuhandetest nälginud lastest, kus see külluslik toidulaud kõigil on? Ei igatse ega kiida seda aega aga nõme kui maalitakse sellest mingi õudusunenägu. Rohkem pidi pingutama tõesti aga ilus aeg oli juba sellepärast, et sellesse jäi meie noorusaeg. Ja inimesed olid üksteise vastu palju sõbralikumad ja lugupidavamad. Hädaldajaid ja virisejaid oli vähe, mitte nagu praegu.
Mida Sa tead mahalaskmistest? Nõuka aja lõpul läksid kohtu alla riigi (rahva )vara riisujad ning need lasti küll maha. Alates 10 000 rbl-st oli selline võimalus olemas. Tänapäeval 10 000 eegu omastamine toob kaasa rahatrahvi 300 eeku
et kord rääkisime ka nõuka kroonus selle toidukaupade saadavuse osas. Siis venelased rääkisid jälle, miks neil poes vähe oli, kuna öeldi, et pribaltikas oli suur ikaldus ja toiduained veeti sinna ;). Ja nüüd küllap arutavad samuti :).
Kõik need siinsed kommenteerijad, need nõukaaja elu kiitjad on noored palgalised nolgid, kes vene okupatsiooniaja elust ei tea mitte ööd ega mütsi. Neile on ekrekesikute trollivabriku poliitõppusel ideoloogi ja ülemuste poolt käsk kätte antud, sõimata, laimata ja halvustada meie vabariiki, tänapäeva toitusid, ka meie presidenti ja kõiki edukaid eestlasi. Sellised arvavad, et nende kahekeelne valelikkus pole läbinähtav. Haledad variserid olete!
kremlist tuli käsk ikka paremäärmislastest ekre rakukesele 4. november 2017, 18:23
keskerakonna trollivabriku juhtimise võtsid Savisaare lihasööja haiguse ja kooma ajal Helmed kohe ju üle . Ja selle vene propagandisti Mardi juhtimisel toimub see nõukaaja kiitmine siiin kommentaariumites 10 korda paremini ja võimsamalt kui Savisaare juhtimise ajal. Nõukaaja marksismi-leninismi propagandisti kogemused kuluvad nüüd Mardile kohe marjaks ära.
Ei ma mõista neid nõuka-aja kiitjaid. Tavaline söökla ei olnud küll mingi maitsete paradiis. Ja haises söökla vanade nartsude järgi ka, allatuule ei kannatanud möödagi minna. Plödised makaronid, törts sousti peal - noei olnud meeldiv. Aga teate, mis oli sel ajal parem? Keeleoskus. Sel ajal oli auasi oma emakeelt õigesti kirjutada. Lugedes praegu artikleid ja kommentaare, tundub, et keeleoskus sureb kohe täna-homme välja. Justkui käiks võistlus selle peale, kes suudab vigasemat teksti edastada.
Venemaa on suur mõõtmetelt ja rikas oma ajaloo ning kultuuripärandi poolest, mida kahjuks ei saa Eesti kohta öelda. Aga, eks viinamarjad ole ikka mõnele hapud.
Kas sa nalja näed, vorstikaste, kompott ja seljanka on vene propagandaks ja Eesti vaenlaseks kuulutatud. Vene ajal küll inimesed nii l o l l i d ei olnud kui ÕL valvekommentaatorid praegu, seda ma ütlen. Või vorstikaste meenutamine on vene propaganda.
Tollal oli toidul toidu maitse. Maitse järgi said aru mida sööd. Tänapäeval pead toidule maitse juurde mõtlema. Sest toit tehakse piimapulbrist jahu plögast. Kommentaari sisu
vale, oli koeravorst ja oli ka ehtne maksavorst, millele, ausaltöeldes, praegune ei saa lähedale. Muide, see "koera rõõm"oli päris hea. Doktori vorsti maitse on siiani meeles, vorst oli tehtud lihast, mitte kondimassist suuremas osas.
Huvitav, kas hästi elamine seostub sellega, et mitte midagi ise tegema ei pea? Aga olge lahked, praegu on infomaailm valla. Doktori ja muude vorstide Gostijärgsed retseptid netis olemas . Mina mäletan küll. et meie käisime harva restoranis . Toitu keedeti ikka kodus , ja tõesti poed olid lihast tühjad . Inimesed olid siis vist vaimult tugevamaad ja klikiaegse kasvatusega. Tegid ise ka midagi oma elujärje parandamiseks . Nüüd tahavad kõik mõisnikud olla, isegi kodus süüa enam ei viitsita teha.
oma Ytikontorist antud propagandajuhistega- meie oleme nõukaajal elanud, käinud restoranides, kohvikutes ja sööklates. Igatahes sõin nt mina siis paremini kui praegu.
Kusjuures võiski süüa, vähemalt mingi aeg. Muidugi nõukaaja lõpp oli aeg, kus praktiliselt mittemidagi polnud saada aga see oli lühike periood enne EV.
mina ka, lausa 2/3 elust ja kiidan samuti. Ei tea, kus sa elasid või mida tegid aga kui sa tolleaegset toitu viletsaks pead, siis sa kindlasti petad vaid iseennast.
sööklas selgus et menüüs kartulit pole, ainult lödised makaronid ja imelikult haisev riis võis puhase söögiriistade võtmisel siiski kahvli vahelt kartulitüki leida. kõige rohkem on siiski meeles mõnusalt lõhnavad kandikud. pool kaasi hapukoort leivaga oli alati kindel valik
kus sa sõid ,sellel ajal kehtis üldine retseptide raamat üle riigi,oli teine paks ja rohelist värvi.Kõikkidele toidlustusettevõtetele oli see täitmiseks.Vahet polnud kus sa sõid kiievi kotletti,kas töölissööklas,koolisööklas või restoranis,Jerevanis või Murmanskis koostis oli neil sama .Oman ühte sellist raamatut,ühest katlamajast sain prahi seest.On küll vene keelne aga toidud tulevad väga maitsvad.
Keegi oli omale hiljuti degusteerimise eesmärgil kassi võtnud. Kui kass vorsti sööb - tähendab, et kuigipalju seal liha sees on. Kui ei söö - puhas sojajahu käkk ehk siis veganitele mõeldud toode. Olgu nende nõukaaja toitudega kuidas on. Oli nii ja oli naa. Aga mis mulle nõukaajal kõige rohkem meeldis, oli see, et iga toitlustusega tegelev asutus kandis oma õiget nime. Kohvik oligi kohvik, s.t kus pakuti kohvi, teed, saiakesi-koogikesi, pokaalides salatit. Alkoholist oli konjak, liköörid, vein. Olid sööklad ja töölissööklad. Kohad, kus käidi põhiliselt lõuna ajal söömas. Mitmete suppide-praadide-magustoitudega menüü. Lihtne, odav, toitev. Söid ära ja läksid minema. Reeglina olid need kohad iseteenindavad. "Ise toome, ise sööme, ise nõud ka ära viime". Alkoholist oli tavaliselt ühte sorti keskmise kangusega õlut. Siis olid igat sorti "Rohelised Konnad" ehk nn püstijalad. Need olid rohkem sellised joomameeste "kähkuka" kohad. Menüüs oli alkoholist vaadiõlu ja konjak. Viina neis ei müüdud. Toitudest olid soojad viinerid või sardellid ja kartulisalat, muna, kiluleib. Saiakesi ja kohvi-teed ei pakutud. Siis olid igat sorti baarid s.t mõni laud ja ilmtingimata baarilett, mille ääres sai istuda. Mõnes sai süüa, mõnes ei saanud. Alkoholi valik oli rikkalik s.t kogu tolleaegne repertuaar. Õlut reeglina ei müüdud. Ja muidugi restoranid. See oli koht, kus käidi eelkõige meelt lahutamas ja pidulikumalt söömas. Päevasel ajal olid need reeglina ettekandjatega/kelneritega toitlustuskohad, õhtul s.t alates kell 19.00 aga täiskasvanud inimeste meelelahutus ja söömise koht. Lastega sisse ei lastud, seda aksepteeris terve ühiskond ja üks normaalse mõistusega inimene ei lähegi väikeste lastega kohta, kus tarbitakse alkoholi. See käib muidugi normaalse mõistusega inimeste kohta. Ka sel ajal oli teisiti mõtlejaid aga roostevabast hammastega võjaveteranist uksehoidja tegi sellistele vene keeles kiiresti olukorra selgeks. Samamoodi jälgisid need tegelased seda, et ilma viigipükste, triiksärgi ja lipsuta sisse ei saa. Ja ausalt, oli ikka hoopis teist moodi, kui laudade taga istusid soliidselt riietatud härrad ja prouad. Söödi, võeti napsu, keerutati tantsu. Nädala lõppudel oli tavaliselt elus muusika, nädala sees makk või plaat. Kelnerid-ettekandjad. Läbustajad visati ilma tseremoonitsemata uksest välja. See oli siis. Mis nüüd on, näeb igaüks ise. Enamik tänapäevaseid asutusi on mingi armetu kompott õllesaalist, kohvikust ja töölissööklast, kus toimetavad magamatusest kõikuvad tudengid ja keskkooli õpilased. Väga nadi. Restorane selle klassikalises tähenduses on mõni üksik.
Nüüd on kiidetud helget okupatsiooni, tervislikke ja maitsvaid nõukogude sööklaid ning imehäid koeravorste. Kiitmata on veel tublid riigijuhid alates Leninist ja Stalinist.
Mis sa, 11:04, märatsed? Mis kuradi Kremli trollid, me elasime sellel ajal ja teame rohkem kui sina, millest räägime.Sina klähvi iga kommentaari järel kui tahad. Ja veel, sinusuguseid mõttetuid kääksujaid oli ka sel ajal väääga vähe, inimese moodi suheldi üksteisega,
Tartus meeldis Raekoja platsi ääres olev piimabaar. Ülimaitsvad viinerid kartulisalati või kapsaga! Pirukad, võileivad. Tudengile taskukohane koht. Ja ülikooli söökla, kus üleval kohvik... Wernerist ma ei räägigi: juba uksel võttis vastu kohvi-kookide lõhn. Suppi ei pakutud nagu tänapäeval. Suppi süüakse mujal. Ma pole nõukaaja tagaigatseja, aga mõningad asjad olid kordades paremad kui praegu. Kahjuks.
See oli terve Tartu peale kõige jälgim söögikoht üldse. Normaalsed inimesed ei läinud sinna isegi suure näljaga. See piimasaal siis. Werner oli enam.vähem koht.
Tartu Piimasaalis olen ka mina palju söömas käinud, sest, kui aega vähe oli, sai seal kiiresti söödud. Selleaegsed sardellid-viinerid olid tõesti head ja hapukapsas oli ka seal hea. Sellist hapukapsast saab ka praegu, aga sardelli küll mitte. Praegust viinerit ei söö isegi kass, hakkas hoopis mängima viineriga. Vist on tehislihast tehtud.
Pealegi oli selle sigala nimi piimasaal, mitte piimabaar. Endast lugupidavad inimesed ei näidanud ennast seal. See "ekstudeng" kes seal meeleldi söömas käis, käib täna kindlasti Cirkle -K-s vorstisaia pugimas nii, et odavat kastet on rinnaesine täis.
Mulle meeldis vene aegses restoranis alati karbonaadi tellida. See oli siis ka õige karbonaad ja ribi oli küljes. Viin oli laual karahviniga. Praegu nimetatakse restoranideks igasuguseid urkaid. Inimesed söövad bensiinijaamades.
Aga vaadake kui palju aastaid see oli tagasi, muidugi sai restoranides nii kiievi kotletti ja kui ka erinevaid suppe, praade. Püstijala sööklas 10 minutit enne Balti jaama tee peal nurgal, seal oli alati saba. Kapsad, kartulid ja vinerid, sardellid nagu ka Balti jaama enda kohvikus all, need toidud olid nii omased ja oodatud nõutud tol ajal. See oli tolle aja värk. Mis aga on meeles maitsed, sai oli tihke ja korralikult küpsetatud ja ei läinud juba paari päevaga hallitama nagu ka leib. Vorsti maitsed olid õiged, vähe sorte aga need olid ka hästi valmistatud. Praegused vorstid nagu maitseainetest ülekülvatud svamm. Ei lähe alla aga nimi on suitsuvorst.
palk tänaseks välja teenitud?Mäletan ise poes libedat vorsti ja hallitanud ja kivikõva leiba-saia! Polnud need nii naturaalsed midagi .Siis keegi ei kiitnud , Huvitav kui pakuks keegi seda äädikaga tehtud hapukapsast ja läbikeedetud viinerit .kas tõesti meeldiks? Mäletan ka neid ,Isegi siis kõlbasid ainult hädaparast ,kuna muud ju polnud valida!
Võis ju sinu külakolkas olla aga linnas oli siiski müügil suhteliselt värske kaup, soojad saiad, leivad otse tehasest, sama ka piim, piimatooted, vorst laste, doktori, ljubitelski ikka vorstimaitsega ja üldiselt läksid roheliseks kui kaua seisid ehk müümine praktiliselt võimatu ning säilivusajad olid üsna lühikesed, see eest kaup toodi poodidesse igal hommikul ning 70-80 aastate keskpaigani oli kõik hädavajalik siiski müügis vähemalt linnades, maakohti varustas aga ETKVL kas siis läbi külakaupluste või autolahvkade.
maamiis, ju su maapoes oli vähe ostjaid, et kõik libedaks läks. Alles ütlesite, et midagi polnud saada, kus ta siis halvaks ja libedaks sai minna. Aga sina, maamiis, virised ka tänasel päeval kommentaariumis iga teema all ja pole eluga rahul. Ega riigikord pole oluline, vilets iseloom jääb ikka samaks.
Kas asi oli ikka nii. Sugulase sugulane tootas lihakombinaadis tehnoloogina. On meeles, et tema raakis kull, et liha on vorstis usna vahe, sojamass pohiliselt ja maitseained. Keeduvorst kippus kiiresti rohekaks tombuma, see kull meenub.
Vaata- nõukaajal jõudis ka lihttööline sinihallitusjuustu osta- nüüd mitte. Seda oli müüa kõige tavalistemates toidupoodides, lisaks muud juustud, mis olid väga kvaliteetsed. Vorst läks roheliseks? Ja siis- peabki soojas seistes nii juhtuma, tänapäeva keemiat täis purustatud kondikaaped, kõõlused, soolikad, udarad, soolikad, kopsud jms "lihast" tehtud tooted ei lähe muidugi roheliseks. Küll võid sina roheliseks minna ja pimedas helendama hakata.
to kiidulaul nõukogude sööklale5. november 2017, 16:41
mitte ainult, usu, inimesed tegid ka ise kodus maitsvaid toite. Sina sellest muidugi aru ei saa, sest ostad või ema ostab sulle kaubanduskeskuse toidupoe valmistoiduletist karbiga süüa. Kas see on kuidagi peenem kui nõukaaegne söökla.
n6ukaaega nagu suudate, aga teie laimukampaania ei saa muuta halvemaks seda, mis t6esti oli hea. Jah, sööklates ja restoranides-kohvikutes olid toidud maitsvad ja kvaliteetsed, valik oli suur. See on nagu ulme - v6rreldes praegusega.
keldrikorrusel? õppisin 73ndal tallinnas. mäletan, et käisime söömas lõunat väljaku läheduses. supper head kotletid kartulipudruga ja väga maitsvad supid. hommikul kindlasti moskva kohvikust soojad saiakesed. mitte õhk vaid saiakesed.
Pealkiri on natuke vale. Sööklas ehk jah kiievi kotletti ei saanud, sest selle valmistamine oli siis natuke raskem kui tänapäeval. Seljankat sai küll. Oli suppidest kõige kallim (täisports 44 kopikat, kui borš maksis 24), ja mis kõige tähtsam, oli tehtud ikka õige retsepti kohaselt. See aga tähendas neerude olemasolu supis. Igaüks, kes on valmistanud toitu neerudest, siis teab, mis vaeva ja aega selline asi nõuab. Ei mäleta, et sööklas kompotti oligi. Magustoitude valik oli hea, mannavahust "ujuvate saarteni" (oli sellise nimetusega dessertroog). Neljapäeviti oli kalapäev, ja siis lõuna ajal järjekordi ei olnud, ehkki parimaid kalarooge, mida pakuti oli koha poola kastmes. Hind 42 kopikat. Kõik olenes sööklast. Mõnes kohas oli valik ehk kehvem, kuid kvaliteedilt ikka tasemel, aga paljuski olenes kõik peakokast.
Mingi kogu nõukaaja alavääristamine ja demoniseerimine toimub- ju on tellimus antud. Kerstil ei jätkunud arvatavasti restoraniminekuks raha ja seetõttu ta ei tea, mis ja kuidas tegelikult oli. Olnud ise nõukaajal töökohal, kus tolle aja kohta sissetulek oli üüratu, võin teatada, et artiklis esiletoodud menüü ei vasta tõele- peale ülestähendet toitude oli menüü ikka palju rikkam. Sööklates olid šnitslid nii korralikust lihast kui hakkšnitslid, olid garneeringud jms. Restoranid olid nii peened kohad, et sai tellida endale mida iganes, ka siis, kui seda polnud menüüs. Olid nii table d'hôte, kui ka À la carte menüüd. Toit valmistati peale tellimuse andmist, mitte ei võetud valmistoitu üles soojendada. Kohvikuteski olid nii mõneski saadaval soojad toidud. Personal oli kenasti riides, kuni frakkide ja smokkideni välja, kohviku ettekandjad valgete tanude ja põllekestega. Kusjuures- neis kohtades sai käia söömas kasvõi mustatööline, koristaja, kes iganes- mitte iga päev, aga miks mitte kord kuus, sest see ei maksnud hullu raha. Küüniline on deklareerida sama menüüd 100 km kaugusel, kui praegu loetakse restoranideks kohti, kus saia vahel kotletti ja vorsti müüakse ühtemoodi ka 10 000 km kaugusel. Saate aru- teile pannakse saia vahele kotlett, mis on sügavkülmast võetud, sinna veel suhkrust ja keemiast pakatavat löga ja see olla restoran!? See EI ole restoran, restoranid olid nõukaajal.
Jutt on toidust, mis heroiseerimisest sa räägid. Kui sina, rumaluke, pole sel ajal elanud, kuidas sa siis tead, et söök oli solk. Oled ise praeguse propaganda ohver ju, kus kõik peab olema halb, mis sel ajal oli. Ära võta sõna teemal, mis sulle üle jõu käib.
Toidud olid naturaalsed , mitte lisanditest. Vorst oli lihast - praegu aga jahvatatud udarad sõrad ja sarved. . Sellise soga müümise ja tootmise eest nagu täna , oleks siberisse viidud ja 25+5 sunnitöö laagrit ilma kohtu otsusetta.
Jutt jalad all! Tolle aja kotletid, mida 10 kopka eest poes müüdi kulinaaria letis olid riivsai vähese liha lisandiga .Rahva seas irvitati, et selle on vist pagar-kondiiter valmistanud, sellest see olematu liha koostises . Hästi võis elada nomenklatuur ja kommunistid . Toit tegelikult oli kallis siis ja on nüüd ka . Kui inimene aus oli, ja ainult palgaga pidi hakkama saama, siis oli raske . Aga nuh, loomulikult on mõistetav et tolleaegsed isandad nüüd tigedad on .
ta vanemad olid alkohoolikutest vend ja õde. Jalad on tal rangis seepärast, et alatoitumuisest oli räme kaltsiumipuudus, luud pehmed ja mähet vahetati ehk kord nädalas ja see, mis sinna kogunes, lükkas jalad kõveraks. Sai kogu aeg oma sigitajatelt kolki ka, eriti pea piirkonda.
ise ei söönud siis vorsti ja ei söö ka nüüd. pelgalt keeduvorsti lõhn ajab öökima. aga jah kui vorsti praeti oli tunda ikka liha lõhna. praegu vorsti praadides võib lõhna järgi arvata, et praetakse pannkooke. kogesin seda tuttaval külas käies. sellest võib järeldada mida praegused vorstid kõige rohkem sisaldavad- jahu.
Jälle mingi loll jutt.Minu õde oli nõuka ajal restorani kokk.Ladudes oli igasugust kraami ja kel tutvusi oli sai väga hea menüü koostada restoranis.Midagi polnud ette kirjutatud. Puhvetites oli ikka sardell kartuli ja hapukapsaga.Võrus sain seda veel paar aastat tagasi.Söögikoha nime ei mäleta.Toit oli ikka odav küll.Õpilasena raiskasin raha ära .Bussijaamas sain kas9 kopika eest leiba,1kotleti Saiakesi ja kooke oli ka paremates paikades päris erinevaid.
aga see eest teadsid täpselt millise maitsega need toidud olid. Täna ostad vorsti ja ei jõua ära imestada millist e ssu kokku keeratakse. Kui oli vanasti Lastevorst , siis see olinii kui oli Krakovi vorst siis oli kui oli sardell , siis maitsev.Enamus vorste täna enam süüa ei kõlba.
Inimesed ostsid suitsuvorsti lattide ning viinereid lausa kilode kaupa. Letid olid lihatoodetest nii pingul, et vajalikku andis otsida. Kõik tänu tollastele riigijuhtidele.
see vabadus seisneb, et ei pea tööl käima, kuna kõigile ei jätku? Vabadus osta kalleid tooteid, mis heal juhul peavad vastu garantiiaja lõpuni? Mul veel praegugi kasutusel nõuka ajal ostetud tooteid.
KOMMENTAARID (220)