Foto: Robin Roots
Toiduuudised
31. oktoober 2017, 14:50

Pilkupüüdev sügisene pühapäevalõuna (1)

Maitsev kõhutäis ei lase ka sombusel sügispäeval tujul langeda. Restorani R14 peakokk Helen Andema pakub välja kaks maitsvat ja tervislikku rooga.

Miks mitte lisada kõledal sügisel puhkepäevale pisut pidulikku hõngu ja valmistada kodusele lõunalauale mõni pilkupüüdev roog – eriti, kui need road ka kiiresti ja lihtsalt valmivad.

Täpselt nii iseloomustab oma kahte Õhtulehe lugejatele valmistatud toitu hiljuti Rotermanni kvartalis avatud restorani R14 peakokk Helen Andema (pildil). Oma igapäevatööst sai Helen ka mõtte valmistada üks roog veganitele, sest restoraniski küsitakse järjest rohkem taimetoitu.

„Vegani teema on hästi popp, pealegi on kõrvits sügishooajal kergesti kättesaadav, samuti suvikõrvits,“ tõdeb Helen ja loodab, et hooajakraam ahvatleb teisigi mõnd uut retsepti proovima. Ühtki kindlat lemmikut kokal köögiviljade hulgas pole, aga mõte hakkab eriti hoogsalt jooksma just sügisel, kui ta turul lookas lette näeb.

Paku lastele pastinaaki

„Eestlased söövad vähe pastinaaki,“ teab Helen. „Aga pastinaak on hästi mõnus köögivili – magus nagu porgand, aga tekstuurilt on ta pehmem, pigem kõrvitsalaadne ja saab ka kiiremini valmis,“ julgustab kokkteenimatult tagaplaanile jäänudköögivilja proovima.

Restoran R14 peakokk Helen Andema usub, et külma ilmaga on mõnus süüa kergelt vürtsikat suppi. Foto: Robin Roots

„Näiteks spinatit on lastele hästi raske sisse sööta, aga pastinaakon magus ja kui teha sellest koos spinatiga püreesuppi, siis spinat annab rõõmsat värvi ja lapsed ei saa arugi, mida nad söövad,“ teab ta kolme lapse emana omadest kogemustest. „Püreesupiga annab teisigi juurvilju, mida lapsed muidu absoluutselt ei söö, neile pakkuda.“

Pastinaagist märksa populaarsem supikraam on kõrvits. „Kõrvitsapüreesupp võib tunduda juba liiga tavaline, aga sedagi annab teha mitut moodi. Mulle endale meeldib kookospiima, ingveri ja tšilliga.“ Helen usub, et külma ilmaga on mõnus just kergelt vürtsikat suppi süüa.

Kõrvitsapüreesupist peavad lugu tema kolm lastki. „Kes paneb peale seemneid, kes krõbedat peekonit - keegi ei virise.“  

Samamoodi võib kergelt vürtsikat püreesuppi teha pastinaagist, lisades sinnagi pisut ingverit ja tšillit. Tegelikult võib patta visata kõik meelepärased köögiviljad ja pärast püreesupiks blenderdada.

„Meie pere sööb hea meelega kergelt vürtsikat suppi, aga kindlasti ei maksa tšilli ja ingveriga üle doseerida,“ soovitab Helen lapsi vürtsikusega ettevaatlikult harjutada. Tegelikult pole kunagi mõtet kõrvitsa või mistahes muu põhikomponendi maitset ühegi vürtsiga ära tappa.

Kui paljudes peredes kõrvits alles ootab kapi otsas oma aega ja supermarketi köögiviljaosakonnaski pole põhjust valiku üle viriseda, siis korralikke tomateid juba napib. Õnneks saab kõvadest Hispaania tomatitestki asja, kui need ahjus ürtidega kergelt ära küpsetada. „Lõika tomatid neljaks, tõsta ahjuplaadile ja pintselda purustatud küüslaugu ja oliivõli seguga. Lisa basiilikut, tüümiani, oliivõli, soola ja pipart ning pane 8-10 minutiks 180kraadisese ahju. Kui pärast tomatid panna purki ja vähese rapsiõliga üle valada, säilivad nad külmkapis väga hästi. Samamoodi saab varuks teha hummust ja kõrvitsakreemigi võib korraga rohkem valmis teha,“ õpetab restorani R14 peakokk Helen Andema pereemasid pliidi ees aega kokku hoidma.  

Foto: Robin Roots

Lihtne salat hummuse, kõrvitsakreemi ja röstitud köögiviljadega

(neljale)

Vaja läheb: 120g tammelehe vm meelepärast salatit, 1 väiksem suvikõrvits, 3 tomatit, kuivatatud oregaanot ja basiilikut, suhkrut, jahvatatud pipart, 1 väiksem pudelkõrvits, 1sl teriyaki kastet, 200g konserveeritud kikerherneid ja veidi vedelikku, 1 sl tahiinipastat, 1 sl oliivõli, 3 küüslauguküünt, suts soola, 1/2 sidruni mahl, 25 g seedermänniseemneid, 20 g küüslauguidusid, maitse järgi Cayenne`i pipart.

Valmistamine: Pese ja kuivata salat (hea on seda teha salatikuivatajaga), tõsta kaussi ja jäta oma aega ootama.

Lõika pudelkõrvits neljaks, puhasta seemnetest ja tõsta ahjuplaadile. Nirista kõrvitsale oliiviõli ja suts soola ning kata ahjuplaat fooliumiga. Kuumuta ahi 180 kraadini, tõsta kõrvits ahju ja küpseta 20-30 minutit. Eemalda pehme küpsenud kõrvits lusika abil koorest ja sega teriyaki kastmega.

Hummuse valmistamiseks vala blendrisse kikerherned, tahiinipasta, oliiviõli ja sidrunimahl, küüslauk, Cayenne`i pipar ja sool. Blenderda kõik ühtlaseks massiks. Kui hummus tuli liiga paks, lisa kikerherne konservi vedelikku. Lõika suvikõvitsast õhukesed viilud ja grilli grillpannil. Sega grillitud suvikõrvitsa viilud sutsu oliiviõli ja purustatud küüslauguga.

Lõika tomatid neljaks, tõsta ahjuplaadile ja pintselda purustatud küüslaugu ja oliivõi seguga. Puista üle basiiliku, oregaano, suhkru, soola, ja pipraga ning küpseta 180kraadises ahjus 8-10 minutit.

Kui kõik ettevalmistused on tehtud, tõsta salati komponendid meelepäraselt kaussi, kaunista röstitud seemnete ja idudega.

Allikas: restorani R14 peakokk Helen Andema

Foto: Robin Roots

Suitsutatud pardifilee pastinaagi, spinatikreemi ja purjus ploomidega

(neljale)

Vaja läheb: 4 pardifileed, soola, jahvatatud pipart, rohelise tee puru, lepalaaste, teriyaki kastet, seesamiõli.

Pastinaagipüree: 2 suuremat pastinaaki, 50 g minispinatit, 10 g võid, 100 g kohvikoort.

Purjus ploomid: 6 suuremat ploomi, 0,5 dl konjakit, 1dl suhkusiirupit.

Serveerimiseks: maitserohelist.

Valmistamine: Puhasta pardifilee liigsest rasvast, tee naha poolele terava noaga sisselõiked ning maitsesta soola ja pipraga. Võta suitsukast või vana pott ja kata seest fooliumiga. Puista fooliumile rohelise tee puru ja lepalaaste ning aseta suitsukast kuumale grillile. Kata kaanega ja oota kuni kaane vahelt hakkab tossu tulema. Nüüd on aeg pardi suitsutamiseks, selleks aseta pardifilee suitsukasti restile, kata kast kaanega ja oota 3-5 minutit.

Seejärel prae suitsutatud filee pannil mõlemalt poolt kuldseks ja küpseta 180kraadises ahjus 5-6 minutit.

Purjus ploomide valmistamiseks pese ploomid, lõika pooleks ja eemalda kivid. Kuumuta pann, kalla ploomid kuivale pannile ja kuumuta neid paar minutit. Lisa suhkrusiirup ja suts soola. Sega õrnalt, lisa konjak ja kuumuta veel paar minutit.

Puhasta pastinaagid, lõika väiksemateks tükkideks ja pane potti. Lisa vesi ja suts soola ning keeda pastinaak pehmeks. Kurna ja blenderda pastimaak koos kuumutatud kohvikoorega ühtlaseks püreeks. Lisa pestud minispinat, või ja sool ning blenderda ühtlaseks massiks.

Kastmeks sega omavahel purjus ploomide vedelik, teriyaki kaste ja seesamiõli.

Serveerides kaunista maitsetaimedega.

Allikas: restorani R14 peakokk Helen Andema