„SÜSIKAD“ POLE TINGIMATA SAATANAST: 5 müüti süsivesikute kohta (1)
Müüt: süsivesikud tõstavad su kaalu
Kui sa oma menüüs süsivesikute kogust vähendad, siis võid sa kaalus alla võtta sel põhjusel, et sa vähendad märkimisväärselt kalorite üldkogust oma menüüs. Tõsi on, et madala süsivesikutesisaldusega dieedile minnes kaotad sa kiiresti kilokese, aga tegelikult on see sisuliselt vee kaal. Pikemas perspektiivis ei pruugi süsivesikute vähendamine olla korralikuma kaalulangetuse lahenduseks. Dieet peaks olema tasakaalustatud.
Tõsisem süsivesikutega seotud probleem on see, et sageli me ei tea, kui suur üks portsjon peaks olema ja nii kipume liiga palju sööma. Jaga süsivesikuterikkad toidud-joogid üle päeva laiali, et sul oleks püsiv energiaallikas.
„Süsikad“ löövad veresuhkru kohe üles. Aga neid peaks kombineerima teiste toitudega, hoidmaks veresuhkru taset stabiilsena. Õiget täiskõhutunnet ei teki, kui sa ei lisa süsivesikutele rasva ja valku.
Müüt: leib-sai ja makaronid on kurjast
Kaalulangetuse nurjamise puhul on asi pigem selles, kui suured on portsud ja mis tüüpi teraviljatooted sa valid. Üks tass keedetud riisi või pastat sisaldab umbes 45 grammi süsivesikuid. Näiteks restoranis on ju raske küüslauguleivast ja pastast keelduda ja nii süüakse neid liiga palju. Mõned soovitused: 1. lase kohe pool oma taldrikutäiest kaasa pakkida – mis silmist, see meelest, 2. kui pasta või riis on põhiroog, siis jäta leivataldrik rahule ning tasakaalusta põhitoidust salati või juurviljadega, 3. kui vähegi võimalik, siis eelista täisteraviljatooteid, milles sisalduvad kiudained hoiavad kõhu kauem täis, 4. poes vali leib, kus vähemalt 3-5 g kiudaineid viilu kohta.
Müüt: kõik süsivesikud töötavad ühtmoodi
Ei. Sõltuvalt kiudainete sisaldusest lõhustatakse süsivesikud suhkruks aeglasemas või kiiremas tempos. Tarvita õigeid süsivesikuid ja jäta kõrvale tühjade kaloritega pakitud: pagaritooted, suhkrused joogid, maiustused ja lisasuhkruga tooted nagu paljud poolfabrikaadid. Eelista täisteraleiba, pruuni riisi, kinoad, tärkliserikkaid toite (kartul, maguskartul, mais, läätsed, kabatšokk) ja värskeid puuvilju. Nii on kehas rohkem kiudaineid, mis hoiavad stabiilsust ja ei lase veresuhkrul üles ja alla tõmmelda. Nii ei teki sul ka kiiret kuid petlikku tühjakõhutunnet.
Müüt: süsivesikud tekitavad gaase ja kõhupuhitust
Mõne inimese jaoks võivad süsivesikud tõesti olla raskestiseeditavad ja gaase tekitada, aga enamikule mitte. Kui sageli puhitust ja gaase esineb, siis võib sul olla mingi toidutalumatus (nt piimatooted või soja) või soole ärritussündroom. Või siis tarvitad sa palju mingeid gaasetekitavaid toite (lisaks ubadele on ohuks ka kunstlikud magusained näiteks suhkruvabas nätsus ja energiabatoonides).
Tõsine gluteenitalumatus ehk tsöliaakia põhjustab löövet, sügelust, oksendamist, kroonilist kõhulahtisust. Talumatus või tundlikkus mingi toidu suhtes võib tekutada puhitust, gaase ja kõhulahtisust. Kui sa arvad, et sul võib olla talumatus näiteks pasta või leiva suhtes, siis kõrvalda need kuueks nädalaks menüüst. Jälgi, kuidas tunne on ja kas pärast uuesti tarbimahakkamist on erinevusi tunda.
Müüt: madala süsivesikutesisaldusega dieedid on tervislikud
Lihtsalt see, kui su menüüs on vähe süsivesikuid, ei tähenda veel tingimata, et see on tervislik dieet. Kui sa ei söö midagi peale ilma saiata topelt juustuburgerite, ei ole see kindlasti tervisele hea. Süsivesikud on keha eelistatud energiaallikas. Kui neid ei saada piisavalt, siis võid tunda end loiult ja ähmaselt. Need on madala veresuhkru taseme märgid. Tervislikud süsivesikuterikkad toidud sisaldavad erinevaid lisatoitaineid ja vitamiine, näiteks kiudaineid, B-vitamiini, rauda ja B9-vitamiini.
Üldjoontes tuleks leida õige tasakaal rafineerimata ja värskete toitude vahel. Spetsialistide hinnangul sobib enamikule inimestest normaalse süsivesikutesisaldusega dieet. Mis tähendab, et igapäevastest kaloritest 45-65% võiksid anda süsivesikud.
Järgmine müüt on et ei saa elada ilma süsikuteta. Muidugi meedia ja toidutööstus peksab seda kella, sest vaja ju raha teenida. Makroainetest on just süsikud need mida keha saab kompenseerida ketoosidega. Vaja on õiges tasakaalus rasva ja valku. Mineraalid ja vitamiinid saab köögiviljadest (tomatis on sama palju "tervislikust" kui õunas). Propageerima peab puhast toitu: või, liha, kala, lind, koor, köögiviljad, muna, juust. Välja jätta teraviljad, kaunviljad, tärklis, suhkur. Ainult hooajaliselt ja vähestes kogustes süüa marju, puuvilju ja juurvilju.
Aga seda juttu te meediast ei kuule. Liiga suur on toiduainetetööstuses teravilja ja suhkru toodang. Mõtle, kui suurest poest viia välja kõik mis sisaldavad ühte või mõlemat neist kahest? Pood oleks prakiliselt tühi. ! Njet, brat.. selliseid BS artikleid tuli ja tuleb veel.