Foto: Foto: jazzinokitchen.blogspot.com
Toiduuudised
24. oktoober 2017, 19:44

ÕPETUS! Kuidas valmistada perfektset popkorni?

Kristi, blogist .jazzino. õpetab sind valmistama täiuslikku popkorni ning jagab ka juhiseid, kuidas teha maitsestatud plaksumaisi. 
Sügisesed päevad kisuvad järjest lühemaks ning pimedamaks ning diivanil pleed ümber ja teetass käes filmi vaadata tundub järjest rohkemate õhtute parim plaan. Filmihooaega kuulutab ka kohe-kohe kinosid vallutav PÖFF ning mis parem kaaslane filmivaatamiseks kätte haarata kui kausike popcorni? Kodus (pannil!) valmistatud popcorn on suurepärane tühi lõuend, millel maitsetega mängida ning erinevaid lisandeid juurde segades imelisi maitseid muidu plassist maisist välja võluda. Ning müts maha, popcorni valmistamine ning plaksude ootamine on ikka jube lõbus.

Olin popcorni pannil enne seda sügist ainul ühe korra teinud. Aastaid võis mul olla umbes viis ning olime suvel sugulastega vanaema juures. Tõime kohalikust poest paki maisiterasid ning lugesime õpetuselt, et pannil tuleb neid kuumutada, kuni nad paisuvad. Panimegi siis terad pannile ja jäime ootama. ...Ja kui esimesed terad hakkasid üksteise järel lõhkema ning terve köök tundus olevat kui lahingutander, lendavad popcornipallid igal pool, saime aru, et midagi vist olime valesti teinud. Teisel katsel panime pannile ka kaane peale. :D

Täiesti vaimustav on läbi klaasist pannikaane vaadata, kuidas terad lõhkevad. Paeluv protsess, millelt ei saa silmi ära. Natuke on küll jälle viieaastase tunne, kui minu täiskasvanud mina endale teadvustab, millise õhinaga ma popkorni järgmiseid pop'e ootan, aga heei, toidutegemine peabki ju lõbus olema, ei?



Tegin sel korral 2 erineva maitsega plaksumaisi, kuid katsetamisvõimalusi on oi-kui-palju! Kõikidel juhtudel kehtib ikkagi vana hea rusikareegel - kuiva popcorni  teeb mahlaseks ja suus-sulavaks või. 
Soolastest lisanditest peale lihtsalt klassikalise soola ja või soovitan proovida näiteks:
  • Küüslauguvõi - lisa pannilt tulnud popcornile 25-40 g võid, mille oled sulatanud koos 2 purustatud küüslauguküünega. Viimasena lisa maitse järgi soola.
  • Juustu-köömne - lisa pannilt tulnud popcornile 1 dl peenelt riivitud parmesani, mehine törts oliiviõli ning 2 tl köömneid. Kui aega on, soovitan köömned enne kuival pannil üle röstida, et nende maitse eriti hästi esile tuleks. Viimasena lisa maitse järgi soola.
  • Vürtsikas - lisa pannilt tulnud popcornile 25-40 g sulavõid ning 0,5 tl cayenne'i pipart. Viimasena lisa maitse järgi soola.
  • Sinihallitusjuustu - lisa pannilt tulnud popcornile 25 g sulavõid ning 50 g peeneks pudistatud sinihallitusjuustu. Viimasena lisa maitse järgi soola.

Magusatest lisanditest proovi näiteks:

  • Šokolaadi-mandli - lisa pannilt tulnud popcornile 50 g vesivannil sulatatud ja 1 tl või või muu rasvainega (nt kookosõli) segatud tumedat šokolaadi ning peotäis mandlilaaste. Kui aega on, võid mandlilaastud enne kuival pannil helepruuniks röstida, et nende maitse paremini esile tuleks. 
  • Kaneelisuhkru - lisa pannilt tulnud popcornile eelnevalt ühtlaseks sulatatud segu 25-40 g võist, 2 tl kaneelist ning 1 dl suhkrust.
  • Sidruni-mee - lisa pannilt tulnud popcornile 25-40 g sulavõis ühtlaseks segatud 3 sl mett ning poole sidruni mahl.
Ülaltoodud kogused sobivad 100 g kuivade maisiterade maitsestamiseks. Vajadusel kohenda koguseid vastavalt toorainele ning oma maitsele. Või kogus varieerub, sest juba 25st grammist saab hea maitse kätte, kuid mida rohkem võid popcornile lisad, seda mahlasem ta tuleb, nii et soovitan proovida nii väiksema kui ka suurema kogusega ning oma lemmik üles leida.

Tundub, et nii mikrolaineahjus tehtud kui ka kinos ostetud popcornipaki põhja jääb alati lõhkemata terasid. Otsisin natuke internetis ringi, kas ei ole mingit head meetodit, kuidas kõik terad ikkagi plaksuma saada, ning pärast väikest katsetamist leidsingi viisi, mis tõesti häid tulemusi andis!



Kuidas valmistada perfektset popcorni 

Mõõda valmis 100 g kuivi maisiterasid. Pane 3 tera kas kuivalt või 2 sl õliga pannile kaane alla keskmisest veidi kõrgemale kuumusele. Kui kõik kolm maisitera on lõhkenud, vala ülejäänud terad pannile, pane kaas uuesti peale ning võta pann tulelt. Loe 30ni - kõvasti lugemine aitab kaasa :D - ning seejärel pane pann tagasi tulele. Oota kuni terad hakkavad plaksuma, vahepeal panni veidi raputades. Terad peaksid suhteliselt samaaegselt valmis saama, ning kui plaksude vahel on juba 2-3 sekundit vahet, võta pann tulelt ning vala mais pannilt kaussi. Lisa maitseained.

Maisiterade pannil soojendamine nende 30 sekundi jooksul, kui pann pole tulel, aitab neil kõigil ühtlane temperatuur saada, nii et pärast valmivad nad ka samal ajal, ning ei juhtu seda, et osad terad ei jõua valmis plaksuda.

Siin aga 2 suurepärast maitsestamismõtet, üks soolane ja teine magusapoolsem.



Oliiviõli-ürdi popcorn
  • 100 g maisiteri
  • korralik törts, umbes 5 sl oliiviõli
  • 1 sl lemmik ürti või ürdisegu, nt tüümiani või herbes de provence'i
  • 1 sl soola

Valmista ülaltoodud õpetuse järgi 100 grammist maisiteradest popcorn. Vala kaussi ning lisa oliiviõli, ürdid ja sool. Sega läbi.

Soolakaramelliga popcorn

  • 100 g maisiteri
  • 40 g pruuni (demerara või muscavado) suhkrut
  • 50 g võid
  • 2-3 sl koort või piima
  • 2 tl soolahelbeid või meresoola

Valmista ülaltoodud õpetuse järgi 100 grammist maisiteradest popcorn. Samal ajal kui terad on pannil, sulata või ja suhkur koos koore või piimaga madalal temperatuuril, kuni kaste on ühtlane. Lisa sool ning kuumuta veel mõned minutid. Vala kuumale popcornile ning sega läbi. Lase jahtuda. 

Kõrvale kuula Colleeni imelist "Soul Alphabet"'i.

Vaata blogi lähemalt SIIT.