Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
20. oktoober 2017, 18:05

Neli haiguslikku seisundit, mis soodustavad paksuksminekut (10)

Alati ei pruugi ebatervislik toitumine olla paksuksmineku põhjuseks, ka mõned haiguslikud seisundid võivad seda soodustada.

1. Unehäired. Kui sa magad pidevalt viis tundi või vähem või hoopis rohkem kui kaheksa tundi, võid ühel hetkel avastada, et oled paksuks läinud, kirjutab Women's Health. Põhjus, miks pikalt põõnajad lähevad vöökohast paksemaks on lihtne - nad lihtsalt veedavad voodis rohkem aega ning pole päeva jooksul kuigi aktiivsed. Vähene magamine aga aeglustab ainevahetust, mis aitab kehal energiat kokku hoida ning inimene kipub energia saamiseks sööma ebatervislikku kraami.

2. Stress. Stressis inimene himustab rasvaseid ja kõrge suhkrusisaldusega toite, mis pakuvad tröösti. Need lisakalorid aga lähevad otseteed keskkohale.

3. Polütsüstiliste munasarjade sündroom. Seda esineb umbes 10-20 protsendil naistest. Neil on tavapärasest kõrgem testosterooni tase ning kaalus juurde võttes koguneb see nende keskosale.

4. Hormonaalsed muutused. Menopausi ajal tekib paljudel naistel kõhule rasvakiht. Selles on süüdi ainevahetuse aeglustumine ning östrogeeni langus kehas.