Foto: VIDA PRESS
Toiduuudised
10. oktoober 2017, 11:21

Millised alkohoolsed joogid tekitavad kõige hirmsamat pohmelli? (2)

Tõenäoliselt oled sa oma nahal ehk mõnede väga ebameeldivate hommikuste ärkamiste abil juba kogenud, mis kõige hirmsamad pohmellijoogid on. Mirror on aga teemat selgitanud muuhulgas toitumisspetsialisti toel.

Mõned kõige hirmsamad pohmellitekitajad on Mirrori teatel näiteks punane vein, viski ja brändi.

Kõik alkohoolsed joogid sisaldavad etanooli, mida maks ja aju iga joogi puhul ühtmoodi lagundavad. Pohmeluse põhjuseks on aga jookides sisalduvad lisaained. Näiteks suhkur ja säilitusained.

Toitumisspetsialist Yoko Inoue toob mängu mõiste atsetaalaldehüüd ehk etanooli oksüdeerumisel tekkiv etanaal.

„Kui me alkoholi seedime, siis peab keha muutma selle atsetaalaldehüüdiks,“ selgitab ta. „Atsetaalaldehüüd võib olla süsteemile needuseks ja tekitaba ebameeldivaid sümptomeid.“

„Viinas on vähem „pohmelli tekitavaid“ mürke, kui võrrelda sellise tumedama sugulasega nagu viski,“ lisab spetsialist. „Nii et jookide valides vali puhtam variant ning lase jookidele õhku vahele, juues neid vaheldumisi veega.“

Kui tahad pohmelliputukat eemal hoida, siis tuleks vältida ka karboniseeritud jooke nagu šampus, cava ja prosecco. Neid juues jääb kaks kolmandikku inimestest kiiremini purju.

Aga millised toidud võiksid aidata pohmelliga võidelda? Inoue sõnul teevad maksale head brokoli, sidrun, kapsas, peet ja kurkum. Ravimtaimedest aitavad näiteks võilill, takjas, sidrunväändiku marjad ja maarjaohakas.