KUTSUB SILMADEGA SÖÖMA: Aga kui oled korra proovinud, nõuab ka maitsemeel taas oma osa. Foto: Andra Kalda
Toiduuudised
7. oktoober 2017, 00:02

Kõrvits konkureerib küpsetistes õuntega

“Kõrvitsa-astelpajukook, kõrvitsa-tiramisu, kõrvitsa-kondenspiimakook, kõrvitsa-šokolaadikook, kõrvitsa-toorjuustukook,” meenutab Pärnu Taluturu kondiiter Merily Saare eelmise nädala kolmapäeval kohvikus koogiletis avanenud vaatepilti. Lisaks seisis menüüs kõrvitsa-suitsujuustu püreesupp.

Juba mitu sügist on kõrvits Merily kookides õunale konkurentsi pakkunud. Seda armastab Merily riivida nii biskviit- kui ka pannkoogitainasse ning panna Taluturul püreena ka muredatesse kõrvitsaküpsistesse. “Kuna kõrvits on üsna naturaalse maitsega, siis võiks kindlasti lisada kas kaneeli, muskaatpähklit, ingverit või mõnd muud vürtsi,” soovitab ta.   

Kuigi küpsetistesse sobivad nii tavaline kui ka muskaatkõrvits, eelistab Merily muskaatkõrvitsat. „See annab ilusama värvuse, on natuke kõvema tekstuuriga ja ka maitset annab natuke rohkem kui tavaline kõrvits. Kes tahab koogiretseptis tavalise kõrvitsa muskaadiga asendada, võib kõrvitsakogust veidi suurendada, sest muskaat ei aja nii palju vedelikku välja kui tavaline kõrvits.”   

Ajakirjaniku üllatuseks nimetab magusameister oma lemmikuna mitte mõnd kooki, vaid hoopis kõrvitsa-suitsujuustu püreesuppi. „Esko talu suitsujuustuga,” täpsustab Merily. Et supp eriti pilkupüüdev tuleks, lisab ta muskaatkõrvitsale natuke porgandit, aga tummisust tõstab kartuliga. Serveerides võib lisada ka suitsujuustu, praetud peekonit või röstitud seemneid.

Veel armastab ta kõrvitsast teha klassikalist äädikamarinaadis hoidist ja salatit. „Riivin kõrvitsa ära ja maitsestan äädika, õli, soola ja suhkruga. Selle võib ka pannil kergelt läbi kuumutada, sooja salatit on hea prae kõrvale süüa.” 

Tänasest pühendub Merily aga kõrvitsa--astelpajukookide tegemisele, sest selle koogiga osaleb Taluturg järgmise nädala pühapäevani kestval Pärnu kohvikute nädalal.  

KUTSUB SILMADEGA SÖÖMA: Aga kui oled korra proovinud, nõuab ka maitsemeel taas oma osa. Foto: Andra Kalda

Kõrvitsa-astelpajukook

 Biskviit: 

Vaja läheb: 300 g muskaatkõrvitsat, 4 muna, 2 munakollast, 150 g suhkrut, poole sidruni mahl, 80 g jahu, 2 tl küpsetuspulbrit, 100 g maapähklit, 150 g kookoshelbeid, 1 tl riivitud ingverit, 1 tl riivitud muskaatpähklit, 1 tl kaneeli. 

Valmistamine: riivi muskaatkõrvits. Vahusta munad ja munakollased suhkruga kõvaks vahuks. Purusta pähklid ja kookoshelbed kannmikseris jahuks. Sega kokku kuivained ja vürtsid. Lisa munavahule kõrvits, pähkli- ja kookosjahu ning sõelutud kuivained ja vürtsid. Jaga segu kolmeks võrdseks osaks ja küpseta 24 cm läbimõõduga lahtikäivas koogivormis kolm biskviiti (pildil olev kook on küpsetatud 6 cm läbimõõduga portsjonvormis). Iga põhja küpsetamiseks kulub 180kraadises ahjus 10–15 minutit. Lase jahtuda. 

Astelpajukreem: 

Vaja läheb: 2 muna, 80 g suhkrut, 120 g astelpajumahla, 60 g võid.

Valmistamine: pane potti muna, suhkur ja astelpajumahl. Alusta kuumutamist madalalt temperatuurilt, et muna ei tõmbuks tükki. Kuumuta pidevalt segades, kuni kreem pakseneb. Võta pott tulelt, lisa või ja sega, kuni saad ühtlase massi. Lase mass läbi sõela. Jahuta ning panen külmkappi tahenema. 

Kreem kaunistuseks

Vaja läheb: 250 g rõõska koort (35%), 50 g suhkrut, 1 tl vaniljesuhkrut, 1 tl riivitud muskaatpähklit. 

Valmistamine: vahusta koor suhkrutega tugevaks vahuks. Maitsesta muskaatpähkliga. 

Pähklipallid

Vaja läheb: 100 g röstitud pähkleid, 50 g toorjuustu, 20 g tuhksuhkrut.

Valmistamine: rösti pähklid pannil, jahuta. Purusta pähklid blenderis, lisa suhkur ja toorjuust ning sega, kuni saad ühtlase massi. Veereta segust pallid. 

Koogi kokkupanek: pane vormi põhja üks kõrvitsabiskviit. Määri sellele pool astelpajukreemist. Tõsta peale teine biskviit ning määri sellelegi astelpajukreem. Tõsta peale kolmas biskviit ja kata see vahukoore-muskaatpähklikreemiga. Kaunista kook pähklipallide, astelpajumarjade ja pähklipuruga. 

  Allikas:  Pärnu Taluturu kondiiter Merily Saare