Ameerika kõrvitsapirukas. Foto: Alar Truu
Toiduuudised
31. oktoober 2017, 18:26

Kõrvits: peale soolaste roogade sobib suurepäraselt ka kookidesse

Sügis on kõrvitsahooaeg. See mahlane ja pontsakas vili on kiudainerikas ja täistuubitud A-vitamiini, olles kasulik nii nahale kui ka silmadele. Meie tunneme kõrvitsat vast enim kui püreesupi head koostisosa, aga see sobib suurepäraselt ka patta panna, liha aseaineks kotletti ning ka magustoitu. 

 Asusin minagi lugupeetud nimekaimust hääd ja paremat vaaritama. Esmalt võtsin ette maitsva ja natuke jõuluhõnguse piruka.

Magus kõrvitsapirukas on ameeriklaste rahvusroog, mis meil eriti tuntud ei ole. Pigem teatakse hamburgereid, tänupühakalkunit, hot dog´e ja võib-olla ka ameerikapärast õunapirukat. Kõrvitsast kui magustoidust meil veel väga ei mõelda, ehkki peedimahla kasutatakse muffinites usinasti värvainena ning ka porgand käib juba mõnda aega koogitainasse.  

Paljud ameeriklased jälle ei tunne kõrvitsat muidu kui vaid Halloweeni aja kaunistusena ja magusa püreena, millest nende mail ka pirukat tehakse. Idee kõrvitsast tehtud kotlettidest või vormiroast on neile üllatav, jõuluaegne marineeritud kõrvits tundub intrigeeriv. Rääkides jõuludest, on sellelgi pirukal äratuntav jõulumaitse. Paljud vürtsid on samad, mis piparkoogitainaski. Kõrvitsapirukas on ameeriklaste poelettidel müügil küll aasta ringi, aga kodus tehakse seda ikka sügisel, ennekõike oktoobris ja novembris, mõnes peres ka jõuluajal.

Kõrvitsapüree purgid kaunistavad Ameerikas mitut riiulit järjest, põgus netiotsing ja sobramine mälus viib tõdemuseni, et meil sellist asja vist ei müüda. Korraks käib peast läbi sõna „beebipüree“, aga see kõlab kriminaalselt ebaapetiitselt. Pole midagi teha, tuleb ise kõrvitsast püreed teha. Uurin, millist kõrvitsat konservpüreesse pannakse, ja leian, et kõige paremini sobib selleks pisut tumedama viljaliha ja tugevama maitsega muskaatkõrvits. 

Soolase kõrvitsatoidu tegemiseks valin siiski tavalise suure kõrvitsa.

ÄRA KOONERDA: Kõrvits on väga vesine köögivili, seega võid maitseainetega üsna uljas olla.  Foto: Vida Press

NIPP! Ära viska kõrvitsaseemneid minema, vaid puhasta seemned vilja keskosa kiududest, pese ja jäta paariks tunniks kuivama. Seejärel raputa need üle soolaga ja pista 15 minutiks ahju. Saad mõnusalt krõbistada. 

Ameerikapärane kõrvitsapirukas: Kaneeli ja ingveriga maitsestatud pirukas viib mõtted jõuludele. Foto: Alar Truu

Ameerikapärane magus kõrvitsapirukas

Vaja läheb: 500 g muretainast, 400-500 g muskaatkõrvitsat, 350 ml kondenspiima, suur muna, 50–100 g pruuni suhkrut, 2 tl kaneeli, 1 tl jahvatatud ingverit, 1 tl jahvatatud muskaatpähklit, 0,5 tl soola.

Valmistamine: lõika muskaatkõrvits seibideks, lõika koor ära, kougi lusikaga seemned välja ja haki kõrvits väikesteks kuubikuteks. Aseta kuubikud kastrulisse ja vala juurde nii palju vett, et kõrvitsatükid oleksid täpselt kaetud, aga mitte rohkem. Aja keema ja lase 20 minutit muliseda (kõrvits peab minema hästi pehmeks). Kui kõrvits on pehme, kurna vesi ära.  

Rulli muretainas lahti ja vajuta 24sentimeetrise läbimõõduga koogivormi põhja ja servadele. Kui tainas mõnest kohast katki läheb, lapi õnnetuskohad allesjäänud tükikestega. Mina kasutasin küpsetuspaberit, aga muidu peaks vormi põhja ja ääred kindlasti rasvainega kokku määrima. Kui kasutad suurema läbimõõduga vormi, pea silmas, et pirukal peavad olema kõrged servad. 

Püreesta kõrvits saumikseri või blenderiga. Lisa maitseained, kondenspiim ja eelnevalt lahtiklopitud muna, blenderdades püreed pärast iga asja lisamist. Kui tumepruun täidis näib meeldivalt sile, on see valmis põhjale kallamiseks.

Küpseta pirukat 200kraadises ahjus 40 minutit. Kui pirukasse torgatud tikk täidisest kuivalt välja tuleb, on pirukas valmis.

Nipp! Kõrvits on pehme, kui tükk õnnestub lõikelaual kahvliga katki suruda. 

Kõrvitsavorm : Kiire ja toitev kõhutäis argiõhtuks. Foto: Alar Truu

Lihtne kõrvitsavorm

 (kahele-kolmele) 

Vaja läheb: 700–800 g kõrvitsat, 200 g maitsestamata jogurtit, 100 g riivitud mozzarellat, tšillihelbeid, oliiviõli, 4–7 viilu peekonit, soola, pipart.

Valmistamine: Lõika kõrvits seibideks, eemalda koor, puhasta seemnetest ja haki kuubikuteks (umbes mehe pöidlaotsa suurusteks, väga tillukesed kuubikud lähevad liiga pehmeks). Pane kõrvitsakuubikud vormi, kalla üle oliiviõliga ning maitsesta tšillihelveste, soola ja pipraga. Sega korralikult. 

Pane vorm umbes 40 minutiks 200kraadisesse ahju. 

Kuni kõrvits küpseb, sega riivitud mozzarella jogurtiga, maitsesta soola ja pipraga. Prae peekoniviilud pannil hästi krõbedaks. Kui need on pisut jahtunud, haki peeneks. Umbes kümme minutit enne kõrvitsate valmimist võta vorm ahjust välja ja puista roog üle hakitud peekoniga. Jogurti-juustukastme võid „mütsikestena“ kõrvitsatele asetada või katta sellega kogu piruka.  

Roog on valmis, kui kõrvits on pehme ja kerge läbi hammustada, aga mitte pudrune.

Nipp! Kui pead mozzarellat palli küljest riivima, aseta see natukeseks sügavkülma, sest pehmet palli on keeruline riivida. 

KÕRVITSAFÄNN: Armastatud kokaraamatute autori Pille Endeni üks lemmikretsepte on kõrvitsašnitslid. Foto: Joosep Martinson

Muskaatkõrvits või tavaline kõrvits? See on maitse küsimus

„Hariliku kõrvitsa võib asendada muskaatkõrvitsaga kõikides retseptides, nii soolastes kui ka magusates,“ ütleb armastatud kokaraamatute autor  Pille Enden.

„Kumba eelistada, on rohkem maitse asi. Tuleb ainult arvestada, et muskaatkõrvits on magusama ja intensiivsema maitsega ning jääb seetõttu roas üsnagi tuntav. Samuti on see konsistentsilt veidi jahusem, mida peaks arvestama vedeliku lisamisel,“ märgib Pille. Eriti hästi sobib muskaatkõrvits tema sõnul vürtsika püreesupi või magustoitude ja kookide valmistamiseks, samuti röstimiseks. 

Pille kui suure kõrvitsasõbra üks pikaajalisi lemmikretsepte on kõrvitsašnitslid. „Mõnusalt kerge eine, mida on hea argiõhtul ahju pista. Serveeri kõrvale värsket salatit ja kerge nälg on kustutatud,“ tõdeb ta. Kes soovib karusema maitsega rooga, võiks kõrvitsat paneerida riivsaia asemel rukkijahus, kuid kasutada võib ka kamajahu.

Kõrvitsašnitslid 

(neljale)  

 Valmistamisaeg 15 minutit + 20 minutit ahjus  

Vaja läheb: 1–1,2 kg kõrvitsat, 3 muna, 1,5 dl riivsaia (sobib ka rukki- või kamajahu), 2 sl hakitud petersellilehti, soola ja pipart, õli.

Valmistamine: lõika kõrvits umbes 1 cm paksusteks viiludeks. Paneeri viile lahtiklopitud munas ja seejärel peterselliga segatud ning soola ja pipraga maitsestatud riivsaias. Tõsta õliga määritud ahjuplaadile, pintselda pealt õliga ja küpseta 200kraadises ahjus 20 minutit või kuni kõrvits on pehme.

Allikas: Pille Enden