Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
6. oktoober 2017, 11:51

VALK on Eesti inimestele kõige tuttavam toidu koostisosa (2)

Faktum & Ariko poolt läbi viidud tervisliku toitumise ja toiduainete kvaliteedi uuringu kohaselt nimetavad eestimaalased toiduainete tervislike koostisosadena kõige sagedamini valke, mille kasulikke omadusi teadvustab viiendik inimestest.

Toiduliidu tegevjuhi Sirje Potisepa sõnul on tal hea meel näha, et inimesed oskavad hinnata organismi ühe olulisima ehitusmaterjali vajadust. „Piimatooted on tähtsa valguallikana jätkuvalt eestimaalaste toidulaual aukohal, mis on igati kiiduväärt, sest loomsetest valkudest saab organism mitmeid asendamatuid aminohappeid,“ sõnas Potisepp.

Valkude sünteesiks, mis aitab kehal lihaste ja organite kudesid ehitada, on vaja nii asendatavaid kui asendatamatuid aminohappeid. Neist viimaseid ei suuda aga inimese keha ise toota, seega peab need kätte saama toidust.

„Õnneks on tarbijate toidulaual üha suuremat võidukäiku tegemas just parimate tervist toetavate omadustega naturaalsed maitsestamata piimatooted, milles on heas tasakaalus kõik vajalikud toitained ning milles sisalduvate süsivesikute näol on tegu naturaalse piimasuhkruga,“ sõnas Potisepp.

Lisaks valkudele nimetasid uuringus osalenud tervislike toidukomponentidena ka vitamiine ja mineraalaineid, millest enim mainiti kaltsiumi. Kaltsium on vajalik luude ja hammaste tervisele, samuti vere hüübimiseks, kudede ainevahetuseks ja neerude tööks.

Tervisliku toitumise ja toiduainete kvaliteedi uuringus osalenud nimetasid oluliste tervislike toidukoostisosadena ka kiudaineid, süsivesikuid, täisterasid, küllastumata rasvhappeid, oomega-3-rasvhappeid ning vett.