Foto: Foto: jazzinokitchen.blogspot.com
Toiduuudised
4. oktoober 2017, 10:52

Kuidas teha okonomiyakit ehk jaapani kapsapannkooki?

Heade maitsete blogi .jazzino. toob sinuni eksootilise retsepti, kuidas valmistada okonomiyakit ehk jaapani kapsapannkooki. Vaata lähemalt!
Veebruaris Jaapanis reisides käisime Kyotos ka Okomiyakit söömas. Roog ise olevat küll Kyoto kõrval asuvast Osakast pärit, kuid sama kandi linnad - leidsime ka Kyotost esindusliku seda kuulsat toitu pakkuva resto. Tegu on kuumal plaadil küpsetatud kapsapannkoogiga, millele laotatakse erinevaid lisandeid vastavalt sööja soovile. 

Okonomi tähendabki otsetõlkes "kuidas sulle meeldib" ja yaki tähendab "grilli" (jaapani keele kiirkursus ehk seoste loomise vahepõige: sealt ka grillitud vardad ehk yakitori ja vokitud tatranuudlid yakisoba ;) ). Seega, praetud kapsabaas on kõigil pannkookidel sama ning siis lisatakse sinna vastavalt sööja soovile lisandeid. Eriti populaarsed on peekon või seakõht, aga palju süüakse ka mereandidega pannkooki - alates krevettidest kuni kalmaaride ja austriteni välja. Uuemal ajal lisatakse aga okonomiyaki'dele isegi juustu ja sinki ning mida kõike veel. 

Okonomiyaki Kyotos
Traditsiooniliselt on okonomiyaki'dele spetsialiseerunud restoranides laudadel kuumad pliidiplaadid, millel köögis ette valmistatud ja peaaegu valmis küpsetatud pannkoogid otse sööjate all lõppvalmima tuuakse. Klassikalisteks garneeringuteks on jaapani majonees, okonomi kaste, roheline sibul ja Katsuobushi ehk bonito helbed. Tegu on kuivatatud, fermenteeritud ning siis suitsutatud tuunikalaga, mille imeõhukesed helbed kuuma toidu auru mõjul taldrikul tantsima hakkavad, nii et okonomiyaki näeb väga köitev välja.  


Okonomiyaki
kahele
  • u 500 g peakapsast
  • 3 muna
  • 2 dl jahu (kõik nisu või 50/50 riisi- ja tatrajahu)
  • 1,5 dl vett
  • pool kanapuljongikuubikut (või dashi't, kui sul juhtub kapis olema)
  • 1 tl jämedat soola
  • 1 sl sojakastet
  • 1 tl suhkrut

Soovi korral juurde:

  • peekonit
  • krevette või muid mereande
  • sinki

Serveerimisel võid lisada:

  • majoneesi
  • rohelist sibulat
  • okonomi kastet
  • marineeritud ingverit
  • kuivatatud ja käte vahel purustatud merevetikaid, nt nori tükikesi
  • bonito helbeid (kuivatatud soolatud tuunikala), mis kuumal okonomiyakil näevad välja, nagu elus:) 
  • peotäis mungoa või muid idusi

Okonomi kaste:

  • 3 sl ketšupit
  • 1 sl Worchesteri kastet
  • 1 sl sojakastet
Lahusta puljongipulber vees ning klopi munade ning jahuga ühtlaseks taignaks Maitsesta soola, soja ja suhkruga ning jäta ootele. Riivi kapsas peene teraga ning sega taignasse. Vala pool tainast pannile ning aja labidaga laiali. Kui soovid lisada sinki või peekonit, siis aseta liha pannkoogile. Küpseta keskmisel kuumusel õlis ükshaaval kaks paksu lamedat pannkooki. Poole küpsemise pealt pööra pannkook taldriku abiga ümber. Kui lisad pannkoogile mereande, siis lisa need alles pärast koogi ümberkeeramist. Okonomi kastmeks sega kõik komponendid omavahel.

Serveeri kuumalt majoneesi, sibula ja okonomi kastmega. Võid soovi korral lisada ka bonito helbeid või marineeritud ingverit, kui sul neid kodus leidub. Või kui sul on eelmisest sushi-teost nori lehti alles jäänud, siis võid ühest lehest pannkoogile veidi vetikat peale purustada.

Colleen ja tema "Geometria Del Universo". See laul mängis mul nädalavahetusel pool päeva korduses. Ja ära ei väsinud.

Vaata blogi lähemalt SIIT