Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
28. september 2017, 10:16

Viis häda, mis tekitavad isu soolase toidu järele

Soolaga soovitatakse tänapäeval piiri pidada, kuid mõnikord on isu soolase järele vastupandamatu. Selle põhjuseks võib olla mõni ootamatu tervisehäda.

Healthline toob välja viis häda, mis isu soolase toidu järele tekitavad.

Vedelikupuudus. Su keha vajab teatud määral vedelikku ja kui selle tase langeb, tekib isu soola järele. Sellega annab su keha märku, et peaksid rohkem sööma ja jooma. Vedelikupuuduse teised tundemärgid on veel külm nahk, peapööritused, tugev janu, peavalud, südame pekslemine, lihastõmblused ja tualetis käies võib uriini hulk olla varasemast palju väiksem.

Mineraalide puudus. Üks neist mineraalidest on naatrium, mida leidub tavalises soolas.

Stress. Nagu magusaisu, on ka isu soolase järele üks viise, kuidas su keha üritab stressiga toime tulla.

Mõni haruldane haigus. Ebatavaline soolaisu võib tekkida ka haruldasemate haiguste puhul, näiteks Bartteri sündroom, kus keha ei omasta naatriumi ja soolad väljutatakse kehast koos uriiniga. Selle haiguse sümptomid ilmnevad aga kohe pärast sündimist.

Raseduse varajane staadium. Paljud naised, kelle rasedus on algstaadiumis, oksendavad või kannatavad kõhulahtisuse all, mille järel võib tekkida ränk vedeliku- ja toitainetepuudus ja keha hakkab andma märku vajadusest soolade järele. Naistel võib äkiline isu soola (ja magusa) järele tekkida ka menstruatsioonieelsetel päevadel (nn PMS-sündroom ehk menstruatsioonieelne pinge).