Mahlane ja maitsev õhtusöögiidee: tomati-kitsejuustupirukas
Igal aastal sööme esimesed magusmahlased tomatid niisama ära, ning siis alles kolmanda-neljanda raatsib midagi kokku sobitada. Näiteks süüa pakse lihakaid tomativiilakaid mustal värskel leibal killu toorjuustu ja vähese värskelt purustatud pipraga. Ja alles siis saab tomatisuppi, tomatipirukat, tomatisalatit ja mõnd ahjuvormi tomatiga teha. Iga asi omal ajal. Ja loomulikult teeb vanaema igal aastal ka oma klassikalist gemüüset ning viimastel aastatel hoidisena ka tomatimahla (parim asi üldse!).
Vanaema aia värvilised iludused
Tomat ja juust sobivad imeliselt kokku. Ilmselt on kõik tomat-mozzarella-basiilik ehk caprese salatit söönud ning tomatisupile juustu peale riivinud. Niisama hästi sobib tomat ka kitsejuustuga. Juustu kreemjas mahedus tasakaalustab tomati haput särtsu ning kindlasti lisa pirukasse ka oma lemmikürti, et kooslus veelgi parem saaks. Ainult tatrajahuga tuleb päris mure tainas, nii et soovi korral asenda pool jahukogusest nisujahuga ning tainast kokku mätsides kohenda veekogust, lisades vajadusel lusikatäis, et tainas kokku hakkaks.
Tomati-kitsejuustupirukas
28-cm pirukavorm
Tatrajahust muretainas:
- 75 g võid
- 175 g tatrajahu
- 1 suur muna
- 1 sl vett
- näpuotsatäis soola
Täidis:
- 100 g kitsejuustu
- 500 g tomateid, mida kirevamad, seda toredam pirukas!
- 3 muna
- 2 dl piima või koort
- soola
- pipart
- soovi korral kimp värsket ürti, ideaalselt sobivad nii maalähedane petersell kui ka vahemerehõnguline basiilik
Blenderda külmad võikuubikud jahu ja soolaga ühtlaseks. Lisa muna ja vesi ning mätsi taignaks. Lase tainapallil külmakapis veidi taheneda, siis rulli vähese jahuga laual õhukeseks ning tõsta võitatud 28-cm pirukavormi põhja ja äärtele. Torgi kahvliga auguliseks ning küpseta 180 kraadi juures umbes 12-15 minutit, kuni põhi on pealt kuiv. Tatrajahust põhjaga pirukat ei pea raskusega eelküpsetama, vaid võib niisama ahju lükata.
Täidiseks viiluta kitsejuust ning tomatid. Mina eelistan pakse, nii 1,5 cm viile, kuna tomat kukub niikuinii kuuma saades kokku. Klopi munad lahti ning lisa piim või koor, maitsesta soola ja pipraga. Haki või lõika kääridega (minu meelest kordades kergem) ürt ning lisa pool sellest munapiima juurde.
Vala täidis eelküpsetatud pirukapõhjale, lao peale tomatirattad ning juustukettad. Kõige peale keeruta veidi musta pipart ning puista ülejäänud ürt. Küpseta pirukat 200 kraadi juures pöördõhuta umbes 30 minutit, oleneb ahjust, kuni täidis on hüübinud. Lase vähemalt 5-10 minutit enne serveerimist jahtuda. Paku kõrvale näiteks värsket salatit.
Vaata blogi lähemalt SIIT.