Foto: Vida Press
Toiduuudised
4. september 2017, 21:57

IMEMAITSEV, KUID MÜRGINE? Mis toiduaine see on? (3)

Selle maitse on hõrk, kuid paljudes kohtades on see keelatud. Ameerika kokad smugeldavad seda salaja oma köökidesse, lootes mitte vahele jääda. Tagasihoidliku välimusega tonka uba on vastuoluline toiduaine, mis pidavat olema üks maitsvamaid asju maailmas, kirjutab BBC. Keelatud vili on tonka ubade puhul tõepoolest sõna otseses mõttes magus.

Ajakirjanik avab ettevaatlikult salajase (ja hinnalise) saadetise. Välja näeb see üsna mittemidagiütlev - krimpsus mustad oad, natuke rosina moodi. Kuid need on tonka oad, mida riivitakse magustoidule või keedetakse siirupis ning mis peaksid olema imemaitsvad. Lubatakse, et selle maitse meenutab vanilli, lagritsa, karamelli ja nelgi sooja kooslust. Nuusutamisel meenutab see aga pigem kingaviksi.

1954. aastast on tonka ubade müümine toiduna USA-s keelatud, sest nad võivad tervisele ohtlikud olla. Kogenud kokad aga vilistavad sellise jutu peale, sest tegelikult on oad kahjulikud vaid suurtes kogustes.

Ubadele annab meeliülendava maitse kumariin - ühend, mida leidub paljudes taimedes, näiteks ka lavendlis ja kaneelis. Tänapäeval kasutatakse kumariini looduslike maitseainete asendajana. Häda on selles, et kumariin on maksale kahjulik. See on osaks paljudes kosmeetikatoodetes, sest annab neile meeldiva lõhna.

Kumariini esineb ka puhtas kaneelis. 2013. aastal oleks Taanis äärepealt keelatud rahva poolt armastatud kaneelisaiakesed, sest uuringute tulemused näitasid, et pea poolte poes müügil olevate saiakeste kumariinitase oli lubatust kõrgem.

Kas tonka ubade pärast peaks siis muret tundma? Kuna seni on kumariiniga katseid tehtud vaid loomadel, siis tuleb usaldada neid tulemusi, ehkki inimese füsioloogia on mõistagi erinev. Teisest küljest, oma maksaga mängida ei maksa. Mõned eksperdid võrdlevad kumariini alkoholiga - väikesed kogused aeg-ajalt ei tee midagi, kuid suured kogused ja regulaarne tarbimine kahjustavad maksa aja jooksul päris tõsiselt.

Mis aga sai ajakirjanikust, kes värisevate kätega tonka oad muffinitaigna sisse riivis? Kui ta katsejänestest külalistele eeldatavalt imemaitsvat rooga pakkus, kirtsutasid need nina: „Maitseb nagu jalalaba.“