Patusta tervislikult!Foto: Foto: Pixabay.com
Nipid
2. juuli 2018, 13:00

Erik Orgu soovitab: 10 tervislikku näksi

Kui kõht tühi ja on kiire, sirutub käsi šokolaadi, saiakese või kommi järele. Selle vältimiseks pakun välja 10 tervislikku ja mõnusalt kõhtu täitvat näksi!

Olen ise kõik need näksivariandid läbi proovinud ja soovitan neid ka sulle. Osa toidukombinatsioone võivad tunduda võõrad, aga ära lase end sellest heidutada – maitsed on nendes kooslustes head, enesetunne pärast söömist samuti. 

Need toidud on paremad kui tavapärased näksid, sest on palju süsivesikuvaesemad. Nii püsib kõht täis mitu tundi, meel on ergas ja rasvapõletus aktiivne ning mis põhiline – oled ära petnud magusaisu. See on nii, sest need annavad suhkru asemel kehale õige kütuse.

Paljud soovitatud tooted on poolfabrikaadid, sest eeldan, et vajad sellist kiiret energiasööstu aeg-ajalt, mitte iga päev. Muudel päevadel otsusta tervisliku ise tehtud toidu kasuks.

1. Pirn ja mandlid

See kooslus sobib suurepäraselt, kui vajad midagi, mida on mugav süüa. Pirn annab sulle tervislikul kujul kiireid süsivesikuid, mis hoiavad su erksana. Mandlid sisaldavad valku ja tervislikke rasvhappeid, mis kustutavad nälja. See teebki selle toidukorra tasakaalustatuks.

2. Maitsestamata jogurt ja külmutatud marjad

Sul on jäätiseisu, aga tead, et see pole sulle kasulik. Mida teha? Osta maitsestamata või Kreeka jogurtit ja sega või püreesta see oma lemmikute külmutatud marjadega. Mida magusamad marjad, seda parema maitseelamuse saad! Magustoit on tervislik, lihtne ja kiire ning paneb su keha unustama suhkrut täis jäätise!

3. Viinamarjad ja grillkana

See kombinatsioon sobib hästi, kui oled väga aktiivse elustiiliga, näiteks teed füüsilist tööd või käid tihti trennis.

Viinamarjadest saad kiired süsivesikud, mida lihased kasutavad kütuseks, grillkanast valgu, mis on lihastele ehitusmaterjal. Mahlane maitseelamus annab sulle kohe pärast söömist energiat ja oled valmis mägesid vallutama!

4. Kodujuust ja kirsstomatid

Kui su elustiil pole väga aktiivne või sul on parasjagu rahulik periood, on kodujuustu-tomatisalat täpselt sulle – vähe süsivesikuid, mõõdukalt rasva ja paras kogus valku on see, mida su keha vajab.

Pole mõtet ennast süsivesikutega üle laadida, kui sa neid ära ei kasuta, sest kõik üleliigne poeb naha vahele!

5. Soolalõhe, kodujuust ja puuvili
Kui tunned, et tahaksid täna midagi erilist, luba endale seda! Soolalõhe koos kodujuustu ja puuviljaga täidab kõhu kiirelt ning tervislikult, rahuldades ka nõudliku gurmaani maitsemeeli. Ole enda keha vastu hea!

6. Klassikaline tudengieine ehk pähkli-rosinasegu
Sulle meeldib, kui su toit krõmpsub, on meeldivalt magus ja tervislik? Haara tudengieine, mitte krõpsupakk ja limonaad. Tudengieinest saad energiat ja emot-siooni! Selles on nii rasva, valku kui ka kiireid süsivesikuid. Ära viimaste pärast muretse – pähklites olev valk ja rasv pidurdab nende imendumist, nii et su keha suudab need omas tempos vastu võtta.

7. Soojaletist liha ja tatar pluss laste köögiviljapüree
See on klassikaline toit, mis kipub paljudel ununema, aga sul veab – tuletasin selle sulle just meelde. Järgmine kord, kui toidupoes oled, võta väike karp tatart, millest keha saab aeglaseid süsivesikuid, ja lemmiklihalõik, mis annab su organismile vajalikke aminohappeid. Kastmena kasuta mõnda laste köögiviljapüreed. Juba süües tunned, kuidas keha kiidab sind hea valiku eest.

8. Riisigaletid ja juust

Mmm, juustukrõpsud on maitsvad, eks ju! Samas on see üks kahjulikumatest toitudest, mida süüa saad. Kui sul on juustukrõpsu- või saiaisu, ära allu kiusatusele. Selle asemel võta kindlameelselt riisigaletid ja juustuviilupakk. Kata galetid juustuga ja naudi krõmpsuvat einet tervislikumal kujul.

9. Kuivatatud marjad ja kitsejuust
See kooslus üllatab paljusid, loomulikult positiivselt! Kitsejuust ise on juba eriline, aga kui sööd seda kuivatatud marjadega, koged veel peenemaid maitsenüansse. Tervislik on see ka.

Kitsejuustust saad veidi seedimisele kasulikke probiootikume ja kuivatatud marjadest vitamiine-mineraale. Vist juba mainisin, kui maitsev see kõik on.

10. Õun ja kodujuust

Sellest toidukorrast saad korraliku koguse valku, mis hoiab kõhu kaua täis. Õuna magus maitse vaigistab ka magusaisu kiiresti. Kui sul on pisut aega, et rahulikult nälga kustutada, tükelda õun ja sega see kodujuustu sisse. Luban, et koged uut ja väga huvitavat maitsekooslust!

Pea meeles!

Kogus loeb! Need näksid on tervislikud, kui hoiad nendega mõistliku toiduportsu piiri.