Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
24. august 2017, 09:25

Energiajookide tarvitajad on narkootikumidest rohkem ohustatud

Noored täiskasvanud, kes tarvitavad regulaarselt energiajooke, võivad olla narkootikumide tarbimise riskigrupis. 

Nii väidavad teadlased, kes jälgisid viie aasta vältel ligi 1100 üliõpilast nende varastes kahekümnendates, kes kord aastas täitsid küsimustikke kõrge kofeiinisisaldusega energiajookide ja narkootikumide või teiste ainete tarbimise kohta (kanep, kokaiin, alkohol, tubakas ning mittemeditsiinilistel põhjustel kasutatud retsepti alusel väljastatavad stimulandid), vahendab meditsiiniportaal Med24.

Kuigi paljudel üliõpilastel vanuse suurenedes energiajookide joomine vähenes, leiti üle pooltel viie aasta vältel stabiilne tarbimise muster. Need stabiilsed kasutajad tarvitasid suurema tõenäosusega kokaiini ja retsepti alusel väljastatavaid stimulante mittemeditsiinilisel eesmärgil, samuti oli neil suurema tõenäosusega alkoholi kuritarvitamise probleem enne 25. eluaastat. Seos jäi kehtima ka pärast andmete kohandamist teiste riskitegurite ja varasema narkootikumide tarvitamise suhtes. 

Üliõpilased, kelle energiajookide tarbimine langes või kes neid üldse ei joonud, ei olnud mitte ühegi uuritud aine kasutamise suhtes kõrgenenud riskiga. Teised kofeiini sisaldavad joogid nagu kohv ei olnud narkootikumide ega muude ainete kasutamisega seotud. 

Sama uurimisgrupp on juba varem leidnud, et energiajookide tarbimine on seotud suurema alkoholi ja narkootikumide tarvitamise riskiga. 

Miks energiajookide tarvitajad suurema tõenäosusega ka narkootikume või alkoholi tarbivad, ei ole selge.