Foto: VIDA PRESS
Toiduuudised
23. august 2017, 13:23

VEIDER TEOORIA: lihaselisem keha rinnapiima abil?

AskMeni autor Ian üritab oma veidi tainalaadset torsot paremasse vormi saada ning lahkab selle tarbeks erinevaid treenimis- ning toitumisteooriaid. Üks selliseid on väide: toekama ja lihaselisema keha saamiseks peaks jooma rinnapiima.

Osad kulturistid usuvad, et rinnapiim on kõige võimsam lihaseid kasvatav toidulisand. Selles sisalduvad toitained ja hormoonid usutakse parandavat sportlikku sooritust, kiirendavat taastumist ja üleüldiselt aitavad see luua olukorda, kus T-särk on selle all olevatest musklitest punnis.

Kus on nõudlust, seal on ka pakkumist. Rinnapiimausku jõumehed, kas joovad oma enda äsja lapse sünnitanud partneri piima või siis otsivad seda internetist. Näiteks saidil OnlyTheBreast.com müüvad ettevõtlikud emad oma rinnapiima untsi (alla 30 grammi) umbes 2,20 euro eest. Olemas on isegi rinnapiimajäätis.

Toitumisspetsialist Sophie Dillon leiab, et rinnapiim sobib põhitoitainete omandamiseks küll: see sisaldab ühe tassi kohta umbes 170 kalorit, 10 g rasva, 16 g süsivesikuid ja 2 g valku.

Kaks grammi valku on muide jõumehetoidu kohta kaunis vähe. Ent spetsialist lisab, et rinnapiim sisaldab kasvuhormoone, mis aitavad lapsel kiiresti kasvada.

Tõsi: Iani sõnul võtab tema kolmenädalane poeg tõsiselt massi juurde. Ning sellises tempos, millest iga jõumees saab vaid unistada. Esimestel elunädalatel kasvas lapse kaal 7% võrra.  

Toitumisspetsialist Drew Price lisab veel, et rinnapiim sisaldab anaboolseid kasvuaineid, mis aitavad titel kiiremini sirguda. Ühtlasi on rinnapiimas aineid, mis toetavad lapse alles kujunevat immuunsüsteemi ehk kaitsevad beebit haiguste eest – ja võivad olla kasulikud ka inimestele, kes kõvasti treenivad.

Foto: VIDA PRESS

Veel üks toitumisspets, Laura Tilt, märgib, et rinnapiim sisaldab lehmapiimast küll vähem valku, aga rohkem kasuliku vadakuvalku. See seedub kiiresti ja just sel põhjusel aitab kiiresti ka lihaseid kasvatada. 

Aga toekamaid teaduslikke tõendeid toitumisspetsialistid rinnapiimausku meeste religiooni toetuseks ei leidnud. Pigem toodi välja mitmeid hoiatusi. Näiteks võib netist ostetud pastöriseerimata rinnapiim sisaldada baktereid, mis tekitavad näiteks toidumürgitust või salmonelloosi.

Lisaks sõltub rinnapiima kvaliteet selle lüpsjast – ja pole ju teada, kas seda müüv ema pole tarbinud näiteks hiigelkogustes suhkrut või hoopiski alkoholi või isegi narkootikume.

Netis müüakse ka pastöriseeritud rinnapiima. See teeb toote ohutumaks – aga nullib samas needsamad kasvufaktorid, mis kulturiste huvitavad.

Lisaks muutub rinnapiima koostis ajaga – just esimeste päevade piimas ehk ternespiimas on kõige rohkem kasvu soodustavaid aineid, hiljem leidub neid piimas vähem.

Ian pidi loo lõpetuseks mõistagi ka rinnapiima ise ära maitsema. Naine serveeris talle napsiklaasitäie oma parimat pruuli, äsja lüpstud ja värsket.

„Soe, mahe, õrnalt pähkline ja väga, väga magus,“ hindas mees maitseelamust. „Pole üldse nii paha. Tegelikult võiks sellega täitsa ära harjuda.“

„Ei,“ teatas naine lühidalt.