Arvuta, kui palju suhkrut sellele mustikajogurtile lisatud võiks olla. Foto: Vida Press
Toiduuudised
5. august 2017, 03:56

Kuidas arvutada suhkrut piimatootes (1)

“Paljud inimesed arvavad ekslikult, et piimatoodetele märgitud süsivesikute hulk tähistabki tootele lisatud valget suhkrut, kuid tegelikult ei võrdu sugugi nn lauasuhkru kogusega,” ütleb Valio Eesti turundusdirektor Krista Kalbin.

Tegelikult on piimatoodetes kolme tüüpi suhkrut: piimas olev laktoos ehk looduslik piimasuhkur, puuviljades olev glükoos ja fruktoos ning lisatud suhkur ehk sahharoos.

1. Kõigepealt tuleb selgeks teha, kas tegemist on piima- või hapendatud piimatootega.

“Tavalises piimas ja piimajookides sisaldub ligikaudu 5 grammi naturaalset piimasuhkrut ehk laktoosi 100 grammi toote kohta. Hapendatud piimatoodetes on jogurti- või keefiribakterid hapnemisprotsessi käigus osa laktoosi ära tarbinud, alles on jäänud keskmiselt 3,5g laktoosi 100g toote kohta. Lisatud suhkru koguse arvutamiseks tulebki esimesena arvutada suhkrute kogusest maha laktoos,” õpetab Kalbin ja toob näiteks Alma keefiri. Pakendil on märgitud 100 g keefiri suhkrute koguarvuks 4,2 grammi ja täpselt nii palju sisaldabki 100 g keefirit naturaalset piimasuhkrut.  

2. Nüüd tuleb suhkrute kogusest maha arvutada marjadest pärinev fruktoos ja glükoos. “Üldjuhul on fruktoosi ja glükoosi maitsestatud piimatootes tavalise (3-4%) viljasisalduse korral 0,3 grammi ja eriti marjastes (15%) toodetes kuni 1,5 grammi 100 grammi kohta,“ ütles Kalbin.

Seega võib lisatud suhkru osa olla marjajogurtites kuni kaks korda väiksem kui pakendile märgitud suhkrute osa. Kui näiteks 100 g Alma mango-passionivilja jogurtismuutis olevast 11,9 g suhkrutest lahutada 3,21 g laktoosi ning 1,79 g glükoosi ja fruktoosi, jääb lisatud suhkrut alles 6,9 g.   

Laktoosivabade toodete puhul sõltub suhkrusisaldus tootmistehnoloogiast.