Tumedam on tugevam: Restile tuleb lestad laduda nii, et tumedam pool jääks allapoole.Foto: Tiina Kõrtsini
Kaire Kenk 5. august 2017 04:02
„Juba merel kala püüdes jookseb suu vett, kui mõtlen kõikidele nendele maitsvatele roogadele, mida püügist teha annab,“ räägib Viimsi kutseline rannakalur Rein Kääpa. Augustis satub tema võrkudesse kõige rohkem lesta, mille suitsutamise nippe Rein lahkelt ka Õhtulehe lugejatega jagab. Marineeritud lest aga maitseb nagu angerjas.

„Juba merel kala püüdes jookseb suu vett, kui mõtlen kõikidele nendele maitsvatele roogadele, mida püügist teha annab,“ räägib Viimsi kutseline rannakalur Rein Kääpa. Augustis satub tema võrkudesse kõige rohkem lesta, mille suitsutamise nippe Rein lahkelt ka Õhtulehe lugejatega jagab. Marineeritud lest aga maitseb nagu angerjas.

Värske lesta puhastamine on lihtne, kuid käed on pärast nagu liivapaberist. Seega võiksid siidikäpad lesta puhastamiseks tugevad kummikindad kätte panna. Abiks on käärid ja puhas vesi. Rein lõikab kääridega maha nii kala seljauime kui ka pea, saba jätab alles. Kala puhastamisel peab olema tähelepanelik, et sapipõit ei vigastaks, muidu teeb sellest välja voolav vedelik kala liha kibedaks.

Edasi lugemiseks: