Maire.Foto: Martin Ahven
Eesti uudised
3. august 2017, 17:15

Miljonitest mesilindudest ilma jäänud mesinik läheb kohtusse (55)

„Põllumees ütleb, et tema ei ole midagi valesti teinud,“ ütleb staažikas mesinik Maire, kes on otsustanud oma õiguste ja huvide kaitseks alustada tülikat kohtuteed. 

13. juulil kirjutas Õhtuleht Lääne-Virumaal Inju külas nädal varem toimunud tragöödiast. Kuuse talus mesindusega tegelevat Valtinite peret tabas kohutav löök - seni teadmata põhjusel hukkusid miljonid hoole ja armastusega peetud mesilased. Mesindustalu perenaine Maire Valtin kahtlustas pärast õõvastavat avastust, et mesilinnud surid keelatud keemilise taimekaitsevahendi ehk pestitsiidi tõttu, mis hiljem ka asjatundjate poolt kinnitust leidis. Aastakümneid mesindusega tegelenud perefirmat vaevas teadmatus ja lootusetust: kes korvab nende kahjud, kas saavadki nad oma armastatud alal jätkata? 

Kolm nädalat hiljem levib sotsiaalmeedias üleskutse aidata raskustesse sattunud Maire Valtinit. „Iga euro on abiks, sest selleks, et mesinik oma kahju saaks nüüd sisse nõuda, peab ta oma kulu ja kirjadega kohtu poole pöörduma. Kuigi analüüsid kinnitavad, et süüdi on põllumees ning ka riik ebaõiget mürgitamist karistab ei ole mesinikul kuskilt oma kulude katmist oodata. Ikka vaevarikka kohtutee kaudu. Samas luuakse esmakordselt Eestis pretsedent, tänu millele on meil lootus, et tulevikus mesilaste massiline hukkumine väheneks,” antakse värske abikampaania üleskutses teada, tuues ära ka mesiniku arveldusarve numbri, kuhu toetussummad üle kanda.

Maire tunnistab, et tänasest on asi kindel - ette tuleb võtta raske kohtutee. „Põllumees ütleb, et tema ei ole midagi valesti teinud. Tema sõnul ei ole ta  keelatud taimekaitsevahendit kasutanud ja ilma kohtuta alla ei anna,“ ütleb Maire. Kui Maire mesilased juuli alguses surid, siis ei soostunud ta abivalmis inimeste toetust vastu võtma, ent olukord on praeguseks muutunud.