Toiduuudised

Kiudaineterohke dieet vähendab osteoartroosi riski 

Toimetas Silja Paavle, 18. juuli 2017, 15:10
Foto: PantherMedia / Scanpix
Suurem kiudainete sisaldus toidus on seotud väiksema sümptomaatilise osteoartroosi riskiga, kinnitavad teadlased.

Sellele tulemusele jõudsid nad kahe suure uuringu raames kogutud aineid uurides, kokku vaadeldi ligi 6300 inimese andmeid, vahendab meditsiiniportaal Med24.

Mõlemas kohordis oli kiudainete sisaldus dieedis pöördvõrdeliselt seotud sümptomaatilise osteoartroosi riskiga.

Kiudainete väiksema ja suurema tarbimisega isikute haigestumise risk oli märkimisväärselt erinev, ühes uuringus 30% ning teises lausa 61% väiksem. Suurem kiudainete tarbimine ja suur teraviljast pärit kiudainete tarbimine oli seotud ka põlvevalu märkimisväärsel vähenemisega.

Samas ei leitud kiudainetel mingit seost artroosi radioloogiliste tunnuste tekkimisega.

Uuringu autorite sõnul demonstreerivad nende kahe suure uuringu andmed kiudainete tarbimise kaitsvat mõju põlve sümptomaatilise osteoartroosi suhtes. 

Tänavu aprillis avaldati uuring selle kohta, et loomsete rasvade rohkus toidus suurendab osteoartroosi riski. Rottidel läbi viidud katses tekitas suure küllastunud rasvhapete sisaldusega toit loomadel metaboolse sündroomi ja osteoartroosi tunnused kõhrkoes ja subkondraalses luukoes.

Samal teemal

9. juuni 2017, 09:25
ODAV JA TÕHUS VIIS: säästa liigeseid igapäevaselt liikudes
3. mai 2017, 15:23
Hädas liigestega: artroos ehk liigesekulumus areneb aegamisi
3. mai 2017, 09:51
Lõõgastav mudaravi peletab kroonilisi liigese- ja nahahaiguseid
5. detsember 2016, 15:30
Kogemuste jagamine aitab luu- ja liigesehaigetel tervemana püsida

TOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee