Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
17. juuli 2017, 21:20

Tahad kaalus alla võtta, kuid armastad restoranides süüa? Järgi neid reegleid! (3)

Oled otsustanud oma kehakaalu ja vööümbermõõduga midagi ette võtta? Kodus süüa tehes läheb kõik hästi: sööd puu- ja juurvilju, väldid rasvast liha, sööd väikeste koguste kaupa. Aga kui lähed restorani, siis pole mitte ainult keerulisem endale kehtestatud reeglitest kinni pidada, vaid restoranitoidud on ka hoopis kõrgema soola- ja suhkrusisaldusega ning neis ei pruugi olla piisavalt kiudaineid.

Meestetervise ajakiri Men's Health kirjutab, et on teaduslikult tõestatud: mida sagedamini inimene väljas sööb, seda vähem on tema menüüs vitamiine ja toitaineid ning tõenäosus ülekaaluliseks muutuda on suurem. Seega - esimene nõuanne, käi vähem restoranides ja kohvikutes lõunatamas ja õhtustamas. Kokka rohkem oma kodus ning võta ka tööle kaasa enda tehtud toitu.

Aga loomulikult juhtub vahel ikka, et sind kutsutakse välja või kutsud ise kellegi välja. Mida siis meeles pidada?

1. Söö päeva jooksul nagu ikka

Sulle võib küll tunduda loogiline, et jätad päeval kõhtu ruumi ning siis pole nii halb, kui õhtul restoranis korralikult pugid. Tegelikult paneb tühi kõht inimest aga üle sööma, nii et ära mine restorani kunagi päris näljast nõrkevana.

2. Tutvu menüüga

Mitte ainult selleks, et teada toidu koostisosi, vaid seda, kuidas miski on valmistatud. Kui mõni roa koostisosa on näiteks võis või õlis praetud, paneeritud või juustuga kaetud, võib-olla peaksid sellest eemale hoidma. Kui sa pole kindel, küsi teenindajalt.

3. Vali tervislikud kõrvalroad

Mitte friikad.

4. Uuri, kas toitu on võimalik ka teisiti valmistada

Näiteks palu jätta kastmest ära juust või telli valge pasta asemel täisterapastat.

5. Mõtle teiste peale

Telli oma tervislik valik lauas esimesena. Äkki inspireerib see ka söögikaaslasi?

6. Ära lase endale ebavajalikke lisandeid pakkuda

Magustoidu asemel võta taimetee, keeldu viisakalt saiakuubikutest supile või riivitud parmesanist pastale. Ära joo alkohoolseid jooke, need on kaloririkkad ning svipsis olekus ei pruugi sa ka toidu osas enam kõige kainemaid valikuid teha.

7. Söö vastavalt isule

Jah, vanarahva tarkus ütleb, et toitu pole viisakas alles jätta, aga kui su kõht on täis ja sa ei taha koju veereda ning hiljem ülesöömist kahetseda, siis pigem jäta natuke alles.