Foto: PantherMedia / Scanpix
Sisuturundus
30. juuni 2017, 15:26

7 nippi, et säästa kodus elektrit

Üha kallinevate elektrihindade tõttu võime aeg-ajalt tunda vajadust lülitada välja kõik koduseadmed ja valgustid ning otsida sahtli põhjast küünlad, need põlema süüdata ja seda mitte romantilistel eesmärkidel. Sellised drastilised meetmed ei ole aga pikas perspektiivis kuigi tõhusad, sest täielikult elektrit vältida ei ole tänapäeval lihtsalt võimalik. Siiski on elektritarbimise vähendamine täiesti võimalik. Järgnevalt jagamegi nutikaid nippe, kuidas lihtsal moel elektrit säästa. Ja mis kõige olulisem, antud nipid ei vähenda meie igapäevaelu mugavust vähemalgi määral.

Kasuta liikumisandureid seal, kus vähegi võimalik

Liigume sageli ruumides, kus pärast lahkumist valgusti välja lülitada unustame. See kulutab aga väga suurel määral elektrienergiat. Seetõttu tasub kõikjal, kus võimalik kasutada liikumisandureid – need lülitavad automaatselt tuled põlema kohe, kui keegi ruumis liigub ning kustutavad need ära, kui ruumis mõnda aega liikumist ei ole. Eriti mugav on see näiteks esikus, õues ja treppidel. Andurid on väga mugavaks lahenduseks ka vanade või piiratud liikumisvõimega inimeste jaoks, kellel on keeruline pidevalt lülititeni liikuda. Liikumisandureid tasub paigutada ka vähem kasutatavatesse ruumidesse nagu sahver või kelder.

Soeta energiasäästlikud pirnid

Energiat aitavad suuresti säästa ka energiasäästlikud pirnid. Meil on pimedat aega aastaringselt üsna palju, seetõttu tasub endale valida säästlikud vahendid tubade valgustamiseks. Energiasäästlikud pirnid võivad energiatarbimist vähendada suisa kolmekordselt. Säästupirnidesse investeerimine ei nõua eriliselt suuri kulutusi ning tulemus on kahtlemata seda väärt.

Loo erineva valgustusega tsoonid

Isegi energiasäästlikud pirnid ei ole abiks, kui pidevalt põlevad kõik toas olevad valgustid, olgugi, et istud näiteks kirjutuslaua taga. Seetõttu tasub soetada erinevaid valgusteid nagu laua-, seina- ja põrandalambid. Sel moel saad kasutada just seda valgustit, mille läheduses parasjagu viibid. Lisaks tagavad erinevad valguslahendused toas hubasuse ja mugavuse.

Vabane vanadest seadmetest

Uued majapidamises kasutatavad seadmed toodetakse selliselt, et need kulutaksid võimalikult vähe elektrienergiat. Kuid vanad seadmed on seevastu tõelised energia raiskajad. Selleks, et teada, millised seadmed kõige enam energiat kulutavad, võid teha väikese katse – lülita tunniks ajaks välja kõik uuemad seadmed ja jäta tööle vaid need, mis Sinu arvates kõige enam elektrit raiskavad. Nii näed kohe ära, kui palju energiat antud tunni jooksul kulus. Enamik katseid näitavad, et kõige enam energiat kulutavad vanad külmikud. Katsetes on selgunud, et vanad külmikud võivad kulutada ühes kuus suisa 100 eurot eest elektrit, samas kui uutel seadmetel on kulu keskmiselt 30 eurot kuus. Soorita antud lihtne katse ja saad vastuse küsimusele, kas on ehk aeg soetada uus külmkapp.

Puhasta külmikut regulaarselt

Et külmutuskapp tõhusalt töötaks, on oluline, et kapp see oleks puhas. Seega võta regulaarselt aega ja puhasta põhjalikult kogu kapp. See ei võimalda nautida vaid puhast ja värskelt lõhnavat kappi, vaid aitab oluliselt vähendada ka elektrikulusid.

Vali ökonoomsed režiimid

Nõudepesumasin ja pesumasin on kaks seadet, mis kasutavad suurel hulgal elektrit. Kuid antud seadmete puhul on võimalik valida säästlik töörežiim. Keskkonnasõbralik programm kasutab pesemiseks madalamaid temperatuure, tarbides nii kordades vähem energiat. Keskkonnasõbralikud ja ökonoomsed programmid kestavad ajaliselt küll kauem, kuid kui kusagile pole kiiret, siis tasub neid katsetada igal juhul.

Tõmba pistikust välja kõik seadmed, mida parasjagu ei kasuta

Tihti jätame telefonilaadija elektripistikusse isegi pärast telefoni eemaldamist. See võib tulla üllatusena, kuid vooluvõrku jäetud laadija kasutab samuti elektrienergiat. Küll vähesel määral, kuid siiski. Samamoodi toimivad ka kõik teised vooluvõrku ühendatud seadmed. Seetõttu tasub kriitilise pilguga käia terves kodus ning tõmmata vooluvõrgust välja kõik need seadmed, millel parasjagu funktsiooni ei ole. Raha säästmine algab väikestest asjadest, seetõttu tasub pisidetailidele pöörata piisavalt olulisel määral tähelepanu. Juba mõne valgusti säästupirniga varustamine on suurepäraseks alguseks!