Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
29. juuni 2017, 22:34

See on täitsa võimalik: tervislik ahjuvõileib!

Grillvõileib ehk ahjuvõileib ehk ahjukas ehk juustukas on hea ja kiire amps, mis paljudele lapsepõlve meelde toob ning mida paljud kiire elutempoga vanemad oma lastelegi sageli pakuvad. Saab ju kiiresti valmis. Kõige tervislikum aga pole...

Et "ahjukas" koosneb tavaliselt ühest või kahest valgest saia viilust ja sulajuustust - maitsev, kuid kaloririkas kombinatsioon - ei tähenda, et piirduma peaks vaid selle fantaasiavaese versiooniga. Alustuseks sai: kasuta tavalise asemel näiteks täisterasaia või -sepikut. Proovi ka hoopis mõnda teistmoodi pagaritoodet, mis pole tehtud nisujahust. Tatraleib, speltaleib, ka vana hea tume rukkileib.

Et juustukas pole ilma juustuta mingi õige asi, siis päris ilma selleta ära ei aja. Vali väikese rasvasisaldusega juust ning aseta võiku peale või vahele vaid üks viil. Et asi liiga kuivaks ei läheks ning et tervislikku faktorit veidi tõsta, lisa võileivale näiteks paar korralikku paksu tomativiilu. Või väherasvast sinki, näiteks kalkunilihast. Hästi lähevad võileiva peale ka maitsetaimed nagu rukola, basiilik ja petersell. Vähe pikantsema maitse saad hakitud tšillipiprast või pressitud küüslaugust. Grillvõileva vahele sobivad ka muud köögiviljad, mis iganes endale maitseb: rediseviilud, riivitud porgand, salatileht, porrulauk.