Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
5. juuni 2017, 22:11

Miks on vürtsikad toidud tervisele head?

Kas oled kunagi söönud midagi eriti vürtsikat, et teada, kas kannatad ära? Sellistesse ekstreemsustesse ei maksa muidugi laskuda, aga nii kaua, kui tarbid seda mõõdukalt, on vürtsikas toit tervisele kasulik. Põhjused, miks krehvtine taldrikutäis aeg-ajalt head teeb, leidis veebileht Self.com.

Mitte ainult ei lisa sorts tulist kastet või kaun pipart sinu toitu maitset, vaid kiirendab ka sinu ainevahetust. Kapsaitsiin, tšillipipra peamine koostisosa, aitab kehal lisakaloreid põletada. Kapsaitsiin on ka see, mis sinu suhu põletava tunde jätab.

Vürtsikad toidud võivad ka aidata pisut kaasa võitluses kolesterooli vastu, põletike ja vererõhu alandamisel. Eriti kasulik vürts on India toitudes laialdaselt kasutatav kurkum. Vürtsikad toidud võimendavad ka õnnehormooni serotoniini tootmist.

Kuid ka vürtside maitseomadusest endast võib kasu olla - kui sinu range dieet ei ole hetkel just kõige põnevam ja tekitab kiusatust seda rikkuda, siis just maitseainetega võid selle jälle huvitavaks ja meeldivaks muuta.