Toiduuudised

Vladislav Koržets: värske räim on ilus, roosa ja klaari silmavaatega (6)

Ele Kalda, 3. juuni 2017 04:00
Ahjuräimed salvei ja sinihallitusjuustugaFoto: Tuuli Mathisen

"Kes pole saanud värsket räime, ei tea tahtagi," ütleb tuntud kalamees, saatejuht ja humorist Vladislav Koržets. "Ma olen isegi anekdootlikku lugu kuulnud, kus inimene ütleb, et see kala pole räim, tal ei ole ju silmad punased! Kui räim pole enam esimeses värskuses, läheb tal silm punaseks. Mõni inimene pole näinudki nii värsket räime, kel silm punane ei ole."

Värsket räime on raske saada, sest kui räimepüügi kvoot on täis, siis rohkem püüda ei tohi. Suvel on ka ilm ja vesi räimepüügiks liiga soojad. "Kui kalasaak võrgust paati tõstetakse ja hakatakse randa sõitma, siis võib kuuma ilmaga osa räimi juba hapuks minna," jutustab Koržets.

"Tulemuseks on see, et me ei pruugi keset suve oma rahvuskala värskena üldse kätte saada. Peab arvestama külmutatud variandiga kaupluses. Kes pole asjatundja, ei pruugi üles sulanud ja värskel räimel vahet tehagi, eriti kui see filee on."

Edasi lugemiseks:

Samal teemal

05.08.2017
Vladislav Koržets tegi „Osooniga“ lõpparve: keskendun nüüd perekohvikule ja koristan sahtleid
05.07.2017
Augustikuine lest maitseb nagu angerjas
02.10.2016
Toiduteadus mängib inimese maitse- ja haistmismeelega
21.04.2016
Kevadised kalaroad: räimed viska pannile ja ahven lükka ahju