Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
2. juuni 2017, 10:40

Millised marjad ja puuviljad sobivad rasedatele ja imetavatele emadele?

Mida suvisemaks ilmad muutuvad, seda enam ilmub poelettidele ja turule müügile nii kodu- kui välismaiseid marju ja puuvilju ning rasedatel ning imetavatel emadel tekib küsimus, milliseid nad süüa võivad.

Ämmaemanda nõuandetelefonile 12252 on viimasel ajal tulnud palju küsimusi seoses värskete marjade ja puuviljade söömisega raseduse ja imetamise ajal. Ämmaemanda nõuandetelefon 12252 ämmaemand Triinu Adlas pani kirja, mida peaks üht või teist marja või puuvilja sööma asudes arvestama. Lisaks soovitab ta juhul, kui beebil tekib allergiad, lööbeid või kõhugaase, nõu küsida www.callmidwife.com lehel chat´i teel või ämmaemanda nõuandetelefonilt 12252.

Puuviljad ja marjad on glükoosi ja fruktoosi allikad. Neis on rohkesti C vitamiini, β-karoteeni, kaaliumi, kiudaineid pektiini ja tselluloosi. Nad sisaldavad antioksüdante ja organismile kasulikke flavonoide ning on raseduse ja imetamise ajal olulisteks vitamiinide ja raua allikateks ning aitavad leevendada kõhukinnisust.

Kevadeti, mil kodumaiseid marju veel saadaval ei ole, kipub kimbutama vitamiin C nappus. Siis sobivad hästi lõunamaised viljad: apelsinid, sidrunid, mandariinid ja kiivid. Kodumaistest marjadest on C vitamiini poolest rikkad maasikad, mustsõstrad, vaarikad, kibuvitsa- ja astelpajumarjad.  Päevase vajaliku C vitamiini koguse võib kätte saada umbes klaasist värskest apelsinimahlast, 60 g mustsõstardest või 125 g maasikatest.

Maasikad on täielikud vitamiinipommid, neis sisaldub A, B, E, K ja rikkalikult C vitamiini ning rasedale väga vajalikku foolhapet. Kuna suurema osa maasikate kaalust moodustab vesi, on nad üsna energiavaesed: sajagrammine ports annab organismile energiat vaid poolesaja kilokalori ringis. Maasikatega tuleb ettevaatlik olla allergikutel, sest maasikad on ühed tuntumad allergeenid. Vaarikad sisaldavad rikkalikult kaltsiumi, mis on raseduse ajal oluline mineraalaine, kaaliumi, suhkruid, orgaanilisi happeid, fosforit, rauda ja teisi mineraalaineid ning A, B ja C vitamiini. Maasikad, vaarikad ja kiivid on tuntud oma kõrge rauasisalduse poolest, seega tuleks neid raseduse ja imetamise ajal organismi rauataseme säilitamiseks kindlasti tarbida. Imetamisel peab aga silmas pidama, et maasikad võivad põhjustada allergilisi reaktsioone ka beebil.

Mustikad sisaldavad suhkruid, orgaanilisi happeid, C, B1, B2 ja PP vitamiini ning mangaani ja rauda. Mustikad parandavad ainevahetust ning on heaks abivahendiks seedehäirete korral. Mustikates on antioksüdantide sisaldus väga kõrge, seega on nad head organismi immuunsuse tõstjad. Arbuus sisaldab rohkesti fruktoosi, aga samas ka palju vett, mis aitab kehast üleliigset vett välja viia. Vitamiinidest ja mineraalainetest sisaldab arbuus rauda, kaltsiumi ja magneesiumi, mis on raseduse ajal olulised ning A, C, E, D ja B grupi vitamiine ning foolhapet.

Arbuusis sisalduvad kaalium ja mangaan aitavad reguleerida vererõhku. Samuti on arbuusi viljaliha kiudaineterikas ja aitab seedimist korras hoida. Virsikud ja nektariinid sisaldavad rohkelt A ja C vitamiini, samuti rauda, kaaliumi ja kiudaineid.  

Rabarber on kevadel üks esimeste värskete kodumaiste aiasaaduste seas. Varakevadised rabarberivarred on väga vitamiinirikkad, nad sisaldavad K, C, A ja B grupi vitamiine ning annavad ka väga vähe kaloreid. Rabarberivartes sisalduvad antioksüdandid on head immuunsuse tõstjad ning kiudained aitavad parandada seedimist, lisaks leidub temas veel mitmeid meie jaoks olulisi vitamiine ja mineraale. Rabarberivartes sisalduvatest mineraalidest võib esile tõsta kaltsiumi, mis teeb temast suurepärase taimse kaltsiumiallika. Lisaks leidub rabarberivartes mineraalidest rauda, vaske, kaaliumi ja fosforit.

Puuviljade ja marjade soovitatav kogus raseduse ja imetamise ajal on 2 – 4 portsjonit päevas.1 portsjon on 100 g värskeid puuvilju või 2 dl marju. Kuna puuviljad ja marjad  on suure glükoosisisaldusega, siis nendega raseduse ajal liigse kehakaalu vältimiseks liialdada ei tohiks.

Värskete marjade ja puuviljade tarvitamine võib rinnapiima saavatel beebidel põhjustada gaasivalusid. Seega tuleks neid imetamise ajal esialgu tarvitada ettevaatlikult, alustades vähesest kogusest ja jälgida lapse reaktsioone. Lihtsalt igaks juhuks suurt osa värsketest saadustest  ema menüüst välja jätta ei ole siiski otstarbekas, kuna naise vitamiinide ja mineraalainete vajadus imetamise ajal on niigi suurem kui tavaliselt. Rabarberi tarvitamine imetamise ajal võib põhjustada beebi kaka roheliseks värvumist ning gaasivalusid.

Parim valik raseduse ja imetamise ajal oleks tarvitada värskeid kodumaised oma aias või mahetootmises kasvatatud marju ja puuvilju. Eestis on saadaval ka rikkalik valik välismaiseid puuvilju ja marju. Nende puhul on oluline neid enne tarvitamist harjaga pesta või lausa koorida. Välismaistel puuviljadel tuleks ära lõigata varre ühenduskoht, sest just sinna koguneb kõige rohkem mürgiseid aineid. Allergikutel tuleb importpuuviljadega olla ettevaatlik, sest pestitsiidide ja säilitusainete jäägid võivad põhjustada allergilisi reaktsioone. Viinamarjad, mis on enim põllumajanduskemikaalide jääke sisaldavad importviljad, tuleks enne tarvitamist panna pooleks tunniks sooja vette, et nende pinnale kogunenud jääkained lahti liguneksid ja seejärel pesta voolava vee all puhtaks. Tsitruselised tuleks enne söömist kindlasti ära koorida (ka sidrun).