Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
30. mai 2017, 17:10

Miks tekib isu soolase toidu järele?

Sool on inimesele vajalik aine, seega on meie maitsemeel loodud soolast maitset meeldivaks pidama. Sool on vajalik paljude keha funktsioonide töötamiseks. Inimajaloos pole sool alati nii kergesti kättesaadav olnud ja vajadus selle järele on alati suur - legendi järgi olevat Tallinngi "ehitatud soola peale", ehk soolaga äritsemise rahadele.

Samas on tänapäeval, mil sool on väga kergesti kättesaadav ning sellega maitsestatakse kõiki toitusid, mis just magusroa alla ei lähe (kuigi ka koogiretseptis on tavaliselt näpuotsatäis soola ette nähtud), soola tarbimine liigsuureks läinud. Pidev soolaisu võib olla ka märk terviseprobleemist ning mitte vaid vajadus väikese snäki järele, kirjutab Healthline.com. Mida tähendab meeletu soolaisu ja mida saad teha, et seda vähem tarbida?

Kui sind tabavad tugevad isuhood soolase järele - ka siis, kui kõht pole nii tühi, siis võivad selle põhjused olla järgmise hulgas.

Vedelikupuudus. Su keha vajab teatud määral vedelikku ja kui selle tase langeb, tekib isu soola järele. Sellega annab su keha märku, et peaksid rohkem sööma ja jooma. Vedelikupuuduse teised tundemärgid on veel külm nahk, peapööritused, tugev janu, peavalud, südame pekslemine, lihastõmblused ja tualetis käies võib uriini hulk olla varasemast palju väiksem.

Mineraalained sinu kehas on tasakaalust väljas. Üks neist mineraalidest on naatrium, mida leidub tavalises soolas.

Stress. Nagu magusaisu, on ka isu soolase järele üks viise, kuidas su keha üritab stressiga toime tulla.

Ebatavaline soolaisu võib tekkida ka haruldasemate haiguste puhul, näiteks Bartteri sündroom, kus keha ei omasta naatriumi ja soolad väljutatakse kehast koos uriiniga. Selle haiguse sümptomid ilmnevad aga kohe pärast sündimist.

Raseduse varajane staadium. Paljud naised, kelle rasedus on algstaadiumis, oksendavad või kannatavad kõhulahtisuse all, mille järel võib tekkida ränk vedeliku- ja toitainetepuudus ja keha hakkab andma märku vajadusest soolade järele. Naistel võib äkiline isu soola (ja magusa) järele tekkida ka menstruatsioonieelsetel päevadel (nn PMS sündroom ehk menstruatsioonieelne pinge).