Foto: VIDA PRESS
Toiduuudised
30. mai 2017, 11:21

Hea grillimisnipp: ülimaitsva roa saab lauatüki abil

Art of Manlinessis õpetatakse, miks ja kuidas on hea võtta suvisel grillimisel appi üks healõhnalisest puust lauajupp.

Põhimõte on lihtne: võetakse umbes 12x27 cm mõõtmetega lauake, selle peale asetatakse toit ja siis läheb lauatükk otse grillile.

Miks see on hea grillimisviis?

1. Toit saab kiiresti meeldiva suitsuse maitse. Umbes sellise, mida muidu saad suitsuahju abil, aga kergemini ja kiiremini.

2. Toit püsib kenasti värske ja mahlane, sest lihal, kalal või juurikatel pole otsest kokkupuudet tulikuumade sütega. 

3. Toit ei lagune koost. Eriti just juurviljad tahavad grillil või vardas laiali pudeneda ja resti külge kõrbeda. Või selle vahelt otse tulle pudeneda (jah, ma vaatan sinu otsa, spargel!). Lauakesel püsib kala ühes tükis ja miski ei kuku sütele.

4. Ülilihtne puhastada. Lauakesed on ühekordseks kasutamiseks ja neid ei pea pärast grillpidu kraapima ega pesema. Lihtsalt lõkkesse.

5. Neid saab kasutada ka praeahjus. Leota lauda vees, aseta selle alla mingisugune vedelike püüdmise alus (nt küpsetuspaber) ja anna minna.  

Kuidas kasutada?

1. Osta poest või internetist või tee ise. Hea grillimispuidu annavad näiteks seeder, vaher, tamm ja lepp. ÕL Mehele soovitab lõhestada grillimisplangukesteks ka kevadel mahavõetud vana õunapuu.

2. Leota lauda 30-60 minutit vees. Nii püsib grillitav toit mahlasena ja laud ise ei lähe põlema.

3. Aja grill kuumaks. Seejärel aseta toit lauale ja see grillile.

4. Grilli nagu ikka, ainult et hoia veepudel lähedal.

5. Ole valmis laua allapoole kaardumiseks. Kui grillid lihatükki või kalafileed, siis pole see probleem. Kui aga midagi veerevamat, siis lase lauakesel grillil ära kaarduda, pööra see tagurpidi ning aseta siis toit "paati".

6. Ära oota väga kiiret tulemust. Lauaga grillides läheb toidu valmimisega kauem aega. Kuni poole kauem.

7. Laual grillides ei saa liha pinnale neid kenasid pruune küpsetusjälgi ning õhkõrna söekihti. Kui sulle toit sellisena meeldib, siis grilli lauakesel enam-vähem valmis saanud toitu lõpetuseks paar minutit otse sütel.

Mõned retseptid

Seedrine lõhekala

Võta kuni kilo nahaga lõhefileed, 1 sidrun, soola ja pipart. Pool tundi enne grillima asumist pane kala kaussi ja pigista sidrun selle peale tühjaks. Vahetult enne grillimist maitsesta kala soola ja pipraga. Pane kala lauale nii, et nahk on allpool ja grilli 15-20 minutit.  

Steik

Võta kilo veiseantrekooti, soola, 2 tl pruuni suhkrut, 2 tl tšillipulbrit, 1/2 tl värskeltjahvatatud musta pipart, sama palju kajenni pipart, küüslaugupulbrit ja köömneid. Sega kõik kuivad koostisosad väikses kausis. Hõõru need steigile, lase lihal 2-4 tundi külmikus marineeruda. Grilli lihatükki laual 8-15 minutit, seejärel otse grillil veel 2 minutit.

Spargel

Võta sparglit, õli, soola, pipart ja küüslaugusoola. Sega kõik kokku. Pane lauake tühjalt grillile ja lase 3-5 min kaarduda. Pööra laud ümber ja aseta spargel "paati". Grilli 15-20 minutit ehk kuni asparaagus on õrn, aga ikka veidi krõmpsuv.