Väike vürts ei tee halba. Foto: Foto: Pixabay
Nipid
25. juuli 2018, 17:38

Spetsialist vastab: Kui hea on süüa palaval päeval vürtsikaid toite?

Kuumade ilmade saabudes tekib isu jahutavate toitude järele, nagu jäätis, arbuus, kurk või külmad mahedamaitselised supid.

Paljudes maailma palavates piirkondades süüakse aga hoopis vürtsikaid ja tuliseid roogi. Mida kuumem kliima, seda teravamad road! Kas vürtsikas toit, mis esmapilgul tundub olevat just vastupidise efektiga, aitab hoopis keha jahutada? Vastab toiduajakirjanik ja -blogija Mari-Liis Ilover.

Miks see on nii ja naa?

- Vürtsikate roogade söömine tõstab keha sisemist temperatuuri. Tšilli mõjul elavneb vereringe ja hakkame higistama. Kui üleliigne niiskus on kehast lahkunud, tunneme, et oleme jahutatud ja enesetunne on pikka aega mõnusalt värske. See sarnaneb palavikujärgsele higistamisele.

- Esmapilgul jahutavate toitude mõju on teistsugune. Need alandavad meie sisemist temperatuuri küll kiiresti, kuid lühikeseks ajaks, sest keha üritab jahtumist kiiresti kompenseerida. Nii et peagi on olemine endisest palavam.

- Arvestades meie kliimat, kus kuuma ilma jagub aastas vaid loetud päevadeks, ei ole vaja hakata enda jahutamiseks sööma pisaraid silmi toovalt teravaid roogi, eriti kui sa pole sellistega harjunud. Samas pole põhjust kuuma kliimaga maal reisil olles teravat toitu vältida.